Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Prima imagine cu meteoritul gigantic care a căzut în lacul din Rusia (FOTO)

24 oct. 2013,, 14:57   Externe
3913 0
Foto: nukrinform.ua
O bucată imensă din meteoritul de la Chelyabinsk, care a căzut într-un lac din Rusia la începutul anului, a fost expusă publicului.

Meteoritul a explodat deasupra Munţilor Urali în luna februarie, cauzînd o undă de şoc care a sparte geamuri, a distrus clădiri şi a rănit circa 1.600 de oameni.

Roca de 600 de kilograme, cea mai mare bucată de meteorit descoperită vreodată, este expusă în Muzeul de Istorie Regională Chelyabinsk din Uralii de Sud.

Bucata a fost scoasă din Lacul Cherbakul, aflat la 60km vest de Chelyabinsk, săptămîna trecută. Meteoritul s-a spart în mai multe bucăţi atunci cînd a intrat în atmosferă, creînd o undă de şoc mai puternică de 20 de ori decît cea a bombei de la Hiroshima.

Operaţiunea de scoatere a meteoritului din lac a fost filmată în direct la TV. Bucata de 1,5 metri lungime şi 570 de kilograme a fost pusă într-un container special, cît timp se afla încă sub apă. Din păcate, roca s-a rupt în mai multe bucăţi în momentul în care a fost scoasă.

Meteoritul care a căzut în Rusia în februarie făcea parte dintr-un asteroid de 200 de metri lungime denumit 2011 EO40, din clasa Apollo. Experţii spun că acesta s-ar fi descompus fie din cauza stresului cauzat de forţa gravitaţională a planetelor şi a Soarelui, fie s-ar fi lovit de altceva în timpul orbitării sale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?