Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4020

Agricultorii moldoveni vor organiza acțiuni de protest

24 oct. 2013,, 13:45   Societate
3332 1
Foto: noi.md
Producătorii agricoli din Republica Moldova au anunțat despre organizarea unor acțiuni de protest de amploare. Mitingul este preconizat pentru data de 23 noiembrie. Decizia respectivă a fost luată, astăzi, în cadrul ședinței comune a Consiliilor producătorilor agricoli, a comunicat pentru NOI.md președintele Uniunii Producătorilor Agricoli ”Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Producătorii agricoli au înaintat cinci cerințe de bază: declararea agriculturii drept ramură strategică, revenirea la TVA de 8% la realizarea producției, majorarea fondului de subvenționare pînă la 670 mil. lei, să se facă regulă pe piața produselor petroliere pentru agricultori și să fie lichidat monopolul pe piața de desfacere a producției agricole.

Potrivit lui Slusari, pe 10 octombrie, producătorii agricoli au semnat rezoluția cu aceste cerințe, însă autoritățile, deocamdată, nu au reacționat în niciun fel.

”Nu vedem o altă ieșire. Nu este vorba despre o acțiune politică, pur și simplu noi am obosit de faptul că nu sîntem auziți și pînă acum nici o problemă așa și nu a fost soluționată”, a menționat președintele Uniunii Producătorilor Agricoli ”Uniagroprotect”.

Alexandru Slusari a precizat că agricultorii sînt deschiși pentru dialog și acțiunea de protest ar putea fi anulată, dacă autoritățile vor întreprinde pînă atunci careva măsuri.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a menţionat că scopul agricultorilor nu este de a protesta, dar de a identifica soluţii pentru problemele din agricultură.

"Dacă ar exista voinţă politică, atunci solicitările agricultorilor pot fi soluţionate în termen de cîteva zile, nu cîteva săptămîni. Cît de dificil este oare să declari agricultura drept ramură prioritară a economiei sau să elaborezi o politică fiscală stabilă pentru 5 ani, astfel încît agricultorii să-şi poată planifica acţiunile? Sîntem complet nedumeriţi, de ceea ce fac autorităţile şi considerăm că au o abordare cinică faţă de agricultori. Dacă s-ar cunoaşte priorităţile ţării, atunci lucrurile s-ar schimba. Noi nu vrem proteste, vrem să ne aşezăm la masa de negocieri şi să identificăm soluţii pentru această ramură. Regretăm că autorităţile spun una şi fac alta", a spus Cosarciuc, precizînd că preconizata acţiune de protest este un "strigăt al disperării agricultorilor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?