Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Parlamentul European acuză Rusia de presiune asupra ţărilor din spaţiul post-sovietic ce tind să adere la UE

24 oct. 2013,, 13:06   Societate
2334 4
Foto: cotidianul.ro
Parlamentul European a acuzat Rusia de presiune asupra ţărilor membre ale "Parteneriatului Estic", ce tind spre o ulterioară aderare la UE. Acest fapt este menţionat în rezoluţia "Politica Europeană de Vecinătate", adoptată recent de Parlamentul European.

Potrivit agenţiei "Infotag", în document este exprimat regretul privind faptul că odată cu apropierea summitului de la Vilnius se fac din ce în ce mai multe presiuni asupra ţărilor "Parteneriatului Estic".

Autorii rezoluţiei "sînt îngrijoraţi de acţiunile Rusiei, îndreptate spre împiedicarea asocierii politice şi economice a ţărilor partenere cu UE". Aceştia consideră acţiunile inadmisibile şi îndeamnă Moscova "să se abţină de la proceduri ce încalcă evident principiile de la Helsinki".

Parlamentul European a reamintit despre "dreptul oricărui stat de a alege alianţele politice şi economice" şi subliniază ferm că alegerile făcute în mod liber de către ţările "Parteneriatului Estic" nu ar trebui să le facă să suporte consecinţe precum măsuri comerciale, politica de vize, mobilitatea redusă a lucrătorilor, interferenţe în conflictele îngheţate şi altele.

Autorii rezoluţiei solicită Comisiei şi Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE ) „să fie atenţi la evenimentele regretabile privindu-le şi dintr-o altă perspectivă, decît cea pur comercială, apărarînd astfel partenerii UE”.

Parlamentul European este sigur că "integrarea treptată a ţărilor partenere în UE este compatibilă cu continuarea relaţiilor cu Rusia".

"Infotag" a precizat anterior că o rezoluţie similară pentru protejarea ţărilor "Parteneriatului Estic" de presiunile din partea Rusiei a fost adoptată de către Parlamentul European pe 12 septembrie. Şi atunci, Parlamentul European a solicitat Rusiei să respecte dreptul ţărilor din Europa de Est privitor la asocierea cu UE. Rezoluţia a urmat după ce Rospotrebnadzor a sistat importul de dulciuri din Ucraina şi de vinuri moldoveneşti.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?