X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Miniştrii de externe ai Suediei şi Poloniei îndeamnă autorităţile RM să menţină coaliţia de guvernare

22 oct. 2013,, 12:08   Politică
2694 6
Foto: 15min.lt
Ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt şi ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, îndeamnă autorităţile din Republica Moldova să menţină coaliţia de guvernare şi să continue parcursul de integrare europeană al ţării.

Potrivit Agenţiei "Infotag", Radoslaw Sikorski a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, că UE apreciază eforturile RM de modernizare şi reformare a ţării, precizînd că este important ca acest parcurs să fie continuat.

"Sîntem dispuşi să vă susţinem pentru ca anul viitor să semnaţi Acordul de Asociere cu UE. Acum traversaţi o perioadă dificilă de reformare, racordare a legislaţiei naţionale la cea europeană. Dar perspectivele pe care le oferă acest proces dificil sînt enorme", a spus Sikorski.

Carl Bildt a menţionat că RM mai are în faţă un drum lung pînă la asocierea cu UE.

"Sînteţi la începutul acestui drum. Noi vedem însă determinarea RM şi sîntem dispuşi să vă susţinem. Cel mai important lucru după parafarea şi semnarea Acordului de Asociere este implementarea acestuia, fapt care va aduce beneficii economice substanţiale Republicii Moldova", a spus diplomatul suedez.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că în cadrul întrevederii cu cei doi dimplomaţi a fost trecută în revistă agenda europeană, calendarul acţiunilor de pînă şi după summitul de la Vilnius.

"Vilnius este un eveniment important, dar nu este sfîrşitul istoriei. Am informat miniştrii despre planurile pe care dorim să le realizăm în domeniul economic, să stimulăm investiţiile, să creăm locuri de muncă", a spus premierul.

Leancă a menţionat că a mai discutat cu cei doi diplomaţi străini despre lupta împotriva corupţiei în instituţiile de forţă, reformarea justiţiei, procuraturii, responsabilizarea judecătorilor.

"Este foarte important că Polonia şi Suedia şi UE, în general, urmăresc foarte atent ce se întîmplă în RM şi ne susţin în realizarea obiectivelor care ni le-am propus", a spus Iurie Leancă.

Întrebat de un jurnalist polonez care este preţul pe care Moldova intenţionează să-l plătească pentru procesul de integrare europeană, avînd în vedere relaţia cu Rusia, premierul a menţionat că, întîi de toate, "integrarea europeană este opţiunea RM, iar cursul pe care îl promovează guvernul este opţiunea majorităţii parlamentare".

"Sînt convins că pentru Moldova integrarea europeană este unica şansă, dacă dorim să devenim un stat modern, democratic şi european. Preţul acestei opţiuni sînt beneficiile şi bunăstarea cetăţenilor şi societăţii. În acelaşi timp, procesul de integrare europeană nu vine în contradiсţie cu relaţiile bune pe care le avem cu Federația Rusă. Sîntem determinaţi să avem relaţii bune constructive şi un dialog politic activ cu Rusia", a spus premierul.

Carl Bildt şi Radoslaw Sikorski se află la Chişinău în cadrul unui tur diplomatic, care include Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Vizita celor doi miniştri de externe ai statelor care au propus fondarea Parteneriatului Estic, are loc în contextul summitului de la Vilnius, care se va desfăşura la sfîrşitul lunii viitoare, unde Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere, care va cuprinde şi crearea zonei de liber schimb.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?