Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Miniștrii europeni ai comerțului, cer URGENTAREA examinării propunerii CE privind liberalizarea exporturilor de vin ale R.Moldova în UE

19 oct. 2013,, 12:55   Economie
3420 0
Foto: noi.md
Miniștrii europeni ai comerțului, reuniți vineri, la Luxemburg, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE) al UE, au subliniat necesitatea ca propunerea Comisiei Europene privind liberalizarea exporturilor de vin ale Republicii Moldova să fie examinată rapid, informează un comunicat al Consiliului.

Consiliul CAE a analizat stadiul pregătirilor pentru semnarea și, respectiv, parafarea acordurilor de asociere și, respectiv, de liber schimb cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova cu prilejul summitului de la Vilnius, din Lituania, de la 28-29 noiembrie, în contextul în care parafarea celor două acorduri cu Armenia nu este prevăzută.

Miniștrii au discutat despre posibile măsuri comerciale care ar trebui să fie luate în considerare pentru a răspunde presiunii politice și economice exercitate de Rusia asupra țărilor din cadrul Parteneriatului Estic și subliniază importanța aducerii relațiilor cu partenerii estici la un nou nivel prin intermediul 'acordurilor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare'.

Președinția lituaniană, reprezentată de ministrul de externe Linas Linkevicius, a precizat că presiunile exercitate de Rusia asupra statelor membre ale Parteneriatului Estic sînt inacceptabile și a reamintit că acordurile nu sînt îndreptate împotriva nici unei țări terțe.

Aceasta a exprimat sprijinul pentru semnarea Acordului de asociere de Ucraina, dar miniștrii comerțului au făcut apel la acest stat să-și rezolve problemele care afectează relațiile comerciale cu UE și să-și amelioreze mediul de afaceri. De asemenea, ei au subliniat importanța parafării acordurilor de liber schimb cu R. Moldova și Georgia și au precizat că așteaptă o cît mai rapidă semnare a acestora.

Nu în ultimul rînd, miniștrii au apreciat că țările partenere sînt libere să facă propriile alegeri, observînd totuși că acordurile de liber schimb nu sînt compatibile cu calitatea de membru al uniunii vamale a unor țări terțe, referindu-se la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?