Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Inaccesibila Themis

16 oct. 2013,, 11:35   Societate
8567 4
Foto: efrim.md
Igor DRUŢĂ

Una dintre problemele principale ale justiţiei naţionale, enunţate de către experţi, este lipsa transparenţei. În mare parte, acest fapt se explică prin actualizarea proastă a site-urilor judecătorilor şi prin încălcarea regulilor de fixare a şedinţelor de judecată.

Se pare că problema principală a site-urilor instanţelor judecătoreşti este faptul că informaţia plasată nu este accesibilă, nu este pe înţelesul cetăţenilor. Este foarte greu să înţelegi terminologia juridică, dacă nu eşti expert-cercetător, care are o oarecare închipuire despre sistemul judiciar, ci un simplu cetăţean curios, care nu are habar despre mecanismul acestuia.

De exemplu, intrăm pe site-ul Consiliului Magistraturii pentru a afla ce fel de organ este acesta, cu ce se ocupă, pentru ce este nevoie de el, în ce temei se poate adresa la el. Un cetăţean curios va avea nevoie de foarte mult timp şi îndemînare ca să găsească pe site informaţia despre activitatea de ultimă oră a acestui organ şi ce sarcini îndeplineşte – nu există subcategorii pe direcţiile de activitate.

Însă paginile web ale justiţiei naţionale sînt incomode nu doar prin sistemul lor de navigare. Problema comună pentru toate site-urile este modul de prezentare a materialelor. De regulă, documentele publicate nu sînt formatate (deseori lipsesc paragrafele, nu sînt evidenţiate titlurile) şi sînt plasate ca un văl de litere. Este foarte nereuşită soluţia site-urilor, conţinutul cărora constă doar din textele documentelor normative şi diverse rapoarte.

„Nu este vorba despre respectarea cerinţelor legislative, această problemă este de alt ordin: nu „este publicată oare informaţia”, ci „este oare comod să lucrezi cu această informaţie”. Răspunsul pozitiv la această întrebare depinde de dorinţa funcţionarilor publici de a dezvolta site-urile ca ele să fie pe înţelesul oricărui utilizator – expert, jurist sau vizitator întîmplător. În acest sens, un indicator al utilităţii resursei poate fi considerat nu numărul de semne pe pagină, ci calitatea materialului plasat. Deocamdată însă toate site-urile, cu excepţia paginii web a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), au probleme nu doar cu prezentarea informaţiei, dar şi cu actualitatea şi utilitatea ei”, menţionează unul dintre experţii noştri.

„Astăzi Curtea Supremă de Justiţie este una dintre puţinele structuri, site-urile cărora corespund tuturor cerinţelor. După mulţi parametri, noi sîntem pe primele locuri printre instituţiile de stat. Este aproape un an de cînd deciziile Colegiului Civil, inclusiv partea motivantă, sînt publicate pe site în ziua adoptării lor. Noi propunem modificări la legislaţie, ce vor permite extinderea acestei practici şi pentru Colegiul penal al CSJ şi altor instituţii subordonate, pînă la judecătoriile raionale”, a menţionat pentru NOI.md preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi

Pe site, de asemenea, poate fi accesată baza de date cu deciziile Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Orice utilizator poate găsi informaţia necesară din practica judiciară naţională sau europeană, cu ajutorul unui sistem de căutare modern. În timpul apropiat, procesul de căutare a unei decizii va fi simplificat, deoarece vor apărea noi posibilităţi pentru crearea cererii de căutare.

În afară de aceasta, pe site-ul CSJ sînt plasate în format electronic ghiduri pentru judecători pe cazuri civile şi penale, recomandări şi culegeri de jurisprudenţă a CSJ, altă informaţie actuală şi utilă pentru publicul larg – atît judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, cît şi studenţilor facultăţilor juridice, părţilor în procese judiciare, reprezentanţilor societăţii civile. Doar într-un an au fost publicate aproape patruzeci de recomandări pe cazuri fără precedent, elaborate de judecătorii CSJ, cu participarea activă a profesorilor-jurişti de la universităţile moldoveneşti, bazate pe experienţa altor ţări. Orice doritor poate descărca varianta electronică a unei publicaţii pentru a o utiliza în activitatea sa.

În ceea ce priveşte paginile web ale judecătoriilor şi curţilor de apel, acestea, deocamdată, nu sînt informative, sînt probleme cu actualizarea conţinutului. Asupra conţinutului şi designului se lucrează în prezent. În curînd o nouă versiune va fi accesibilă pe un portal nou”.

Totodată, în comunitatea juridică este discutat activ un incident produs pe site-ul Curţii Supreme de Justiţie. În baza de date au fost plasate două decizii contrar opuse pe unul şi acelaşi dosar. În primul caz, cererea de casare a fost satisfăcută, iar în al doilea – a fost declarată nefondată.

„Asemenea incident, într-adevăr, a avut loc. Pe multe cazuri sînt cîteva variante ale proiectelor de decizii. Se publică proiectul care a fost aprobat de judecători în cadrul şedinţei. Însă în cazul dat, referentul a greşit şi a plasat pe site ambele documente. Mai mult, copia „deciziei incorecte” a fost eliberată reprezentantului uneia dintre părţi, fără respectarea procedurii. Angajata din vina căreia s-a creat această situaţie a fost eliberată din funcţie”, a comentat Mihai Poalelungi

Cel mai probabil, acest caz s-a produs din neatenţie, noi nu am găsit o intenţie vădită în acţiunile ei. Vreau să spun că de greşeli nu este scutit niciun sistem judiciar şi chiar la CEDO se întîmplă asemenea cazuri. De exemplu, este cunoscut cazul cînd de pe site-ul CEDO a fost retrasă o decizie pe marginea unui caz, din cauza unei erori la traducere, care a distorsionat semnificativ conţinutul”.

Experţii mai atrag atenţia şi asupra unui moment care se răsfrînge simţitor asupra transparenţei procesului judiciar şi a percepţiei acestuia de către populaţie. Au trecut cîţiva ani de cînd în Moldova a devenit obligatorie înregistrarea audio a şedinţelor de judecată, pentru care sălile au fost dotate, cu suportul donatorilor străini, cu tehnică specială. În cadrul programului „Provocările Mileniului”, pentru sistemul judiciar au fost procurate circa 3500 de calculatoare, servere, copiatoare, scanere, imprimante şi alt utilaj în valoare de circa 35 milioane de lei. Toată tehnica a fost instalată, inclusiv aparatura pentru înregistrarea şedinţelor de judecată.

Totodată, pe parcursul ultimului an au fost înregistrate doar 15% din şedinţele de judecată. Asta în timp ce în toată lumea înregistrările se fac pe suporturi digitale, fapt ce uşurează simţitor lucrul şi practic exclude distorsionarea evenimentelor. În Moldova, potrivit experţilor de la Centrul de Resurse Juridice, mulţi judecători îşi permit nişte acţiuni incorecte în timpul şedinţei, fapt ce ar putea constitui motiv pentru o sancţionare disciplinară. Însă, în opinia lor, fără înregistrările audio este dificil să demonstrezi circumstanţele. În pofida existenţei acestei practici, Consiliul Superior al Magistraturii face trimitere la dificultăţi tehnice şi nu ia măsuri suficiente pentru a schimba situaţia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?