X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

De ce infirmierele de la Spitalul Republican nu au primit salariile de trei luni?

11 oct. 2013,, 09:00   Societate
4323 1
Foto: timpul.md
Zilele trecute infirmierele de la Spitalul Clinic Republican au protestat fiind nemulțumite că nu și-au ridicat salariul de cîteva luni. Șeful Direcției sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, scrie pe blogul său că infirmierele înfruntă astăzi consecințele unor pași nechibzuiţi şi formule netestate preventiv privind realizarea serviciilor de externalizare prin parteneriat public-privat, transmite NOI.md.

Mihai Moldovanu susține că sistemul de sănătate din R. Moldova nu are o finanţare adecvată. ”E necesar ca partenerul privat să posede un statut juridic bine determinat. Trebuie să posede tarife-prețuri aprobate la serviciile care intenționează să le acorde, dar nu să se efectueze prin transferul direct al cuantumului de salariu pentru personalul inferior, precum și cuantumul cheltuielilor pentru procurarea detergenților și dezinfectantelor către entitatea privată, cum s-a efectuat la Spitalul Clinic Republican”, a precizat Moldovanu.

Șeful de la sănătate spune că inițial a fost clar că cheltuielile la acest spital se vor majora, deoarece operatorii economici implicați în parteneriatul public-privat sînt plătitori ai taxei pe valoarea adăugată. ”Implementarea parteneriatului public-privat la Spitalul Clinic Republican în modalitatea existentă se poate aprecia la direct prin urmărirea unui scop ascuns de deturnare a fondurilor din sectorul public către sectorul privat”, a specificat Moldovanu.

Mai mult, el a subliniat că ”în aceste condiții este imposibil de a asigura funcționarea instituțiilor medicale publice la un nivel performant și cost-eficiente. Sînt foarte multe întrebări faţă de deciziile luate de către ministrul Andrei Usatîi, dar şi mai multe faţă de tăcerea CNAM”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?