X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Antonița Fonari: Moldova merge în urma carului privind măsurile antifumat

9 oct. 2013,, 11:15   Societate
2946 0
Foto: ecology.md
Consiliul Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului a înaintat executivului spre avizare un proiect de lege care prevede interzicerea fumatului în locurile publice. În opinia experților, țara noastră rămîne cu mult în urmă în ceea ce privește legiferarea măsurilor antifumat. Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății realizat în martie curent, R.Moldova este fruntașă în Europa după numărul de fumători.

Solicitată de NOI.md, Antonița Fonari, director executiv al Centrului de Resurse „Tineri şi Liberi” şi preşedinte al Consiliului de conducere al ONG-ului „Tinerii pentru dreptul la viaţă”, a declarat că situația din Moldova în acest domeniu este gestionată de industria tutunului. „La noi nu Ministerul Sănătății este acela care monitorizează legile referitoare la tutun, dar Ministerul Agriculturii. Este o dovadă că ele sînt la cheremul industriei tutunului. Legislația nouă este stopată de un grup de oameni de afaceri, care au interesele lor. Există operatori din această industrie – din SUA, Japonia, Marea Britanie – care exercită presiuni foarte mari la noi. Ei au interese comerciale”, a menționat Antonița Fonari.

Recent, Parlamentul European a adoptat o nouă lege antifumat, care prevede că 65 la sută din ambalajul pachetelor de ţigări trebuie să fie acoperit cu imagini ce conţin avertismente privind riscurile pentru sănătate. „Moldova a rămas printre puținele țări în care publicitatea la tutun este atît de sexy. Este, de fapt, o formă mincinoasă de a vinde moartea. Prețurile la țigări sînt destul de accesibile pentru tineri. Este o situație gravă, dar, pînă la urmă, cred că guvernul va adopta o decizie înțeleaptă pentru a combate acest flagel prin legi oportune”, a concluzionat Fonari.

Menționăm că, potrivit datelor statistice, de la 1 iunie curent, unu din patru moldoveni fumează, iar anual, din cauza fumatului, în ţară mor aproape 4 mii de persoane.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?