Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Opinie: În Republica Moldova nu există persecutări severe ale jurnaliștilor

8 oct. 2013,, 16:27   Societate
2616 0
Foto: everydayjournalism.com
Potrivit datelor unui studiu care a evaluat calitatea jurnalismului în țările Parteneriatului Estic, Republica Moldova se poziționează pe locul al doilea privind libertatea presei. În opinia experților de la Chișinău, acest lucru corespunde realității.

Solicitată de NOI.md, Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă din R.Moldova, a declarat că în ultimii ani se atestă o tendință pozitivă vizavi de exercitarea dreptului la libera exprimare. “Cunosc criteriile pe care s-a bazat studiul și, în opinia celor care au făcut evaluările, libertatea de expresie presupune libertatea de a aborda diverse tematici. Trebuie să spunem că nu atît factorul politic îngrădește această libertate, cît politica redacțională sau anumite interese economice. La noi, într-adevăr, există schimbări spre bine: avem multe media, există diversitate de opinii. Deși prezentă, totuși nu avem o cenzurare ca tendință negativă”, a menționat Ludmila Andronic.

Potrivit studiului, pe primul loc se află Georgia, iar pe cel de-al treilea – Armenia, urmată de Ucraina și Azerbaidjan. “Pe lîngă cenzură și autocenzură, printre criteriile de evaluare au mai fost atacurile şi ameninţările la adresa jurnaliştilor. La acest capitol stăm mult mai bine decît statele cu care am fost comparați. Noi nu avem persecutări severe față de jurnaliști, cum se întîmplă în alte țări. La noi există și o legislație destul de progresistă vizavi de mass-media. Am decriminalizat defăimarea, pentru că există țări în care ea cade sub incidența Codului penal. Așadar, putem afirma fără rezerve că rezultatele studiului reflectă situația reală”, a adăugat președinta Consiliului de Presă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?