X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Zerkalo: Scenariul războiului ruso-georgian este imposibil în cazul Transnistriei

6 oct. 2013,, 13:38   Politică
6452 12
Foto: blogspot.com
Federației Ruse îi va fi foarte dificil să folosească componenta militară drept o pîrghie importantă de presiune asupra Republicii Moldova, desigur, dacă va dori să respecte dreptul internațional, asta, în pofida faptului că în Transnistria sunt dislocate baze militare ruse. Despre asta scrie publicația Zerkalo.

„Scenariul Georgiei nu va trece în cazul Republicii Moldova. Acolo zonele de conflict, Osetia de Sud și Abhazia, au avut frontiere comune cu Rusia. Acest fapt a simplificat obiectivele unei intervenții neautorizate, și nu era nevoie de o agresiune pe scară largă. În cazul Republicii Moldova, pentru a „ajunge” la regiunea de conflict trebuie să treci nesancționat prin teritoriul Republicii Moldova sau al Ucrainei.

Între timp, Kremlinul nici nu ascunde faptul că are de gînd să beneficieze de conflictele existente, pentru corecția politicii externe a noilor state independente. Cu Republica Moldova, Kremlinul nici măcar la nivel oficial nu-și demonstrează tactul”, scrie publicația.

În acest context se pune întrebarea: cum poate pierde Republica Moldova Transnistria. Transnistria are hotar doar cu Republica Moldova și Ucraina, ambele au luat calea integrării europene. Cu alte cuvinte, regiunii separatiste i-ar fi profitabil să se integreze în spațiul european.

„De cealaltă parte, Rusia, fără mandat, nu poate efectua o operațiune de impunere a păcii în zona conflictului transnistrean, fără intervenția pe scară largă în state independente. Ar putea să-și permită Rusia așa ceva? În deplinătatea facultăţilor mintale, cu siguranță nu. Este puțin probabil ca Occidentul să tolereze astfel de libertăți sub nasul său - în Republica Moldova. Aceasta amenință cu deteriorarea relațiilor cu Occidentul pe toate fronturile”, - concluzionează publicația.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?