Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Profesia de pedagog rămîne o muncă nobilă, dar sistemul educațional din Moldova compromite viitorul țării – opinie

4 oct. 2013,, 09:00   Societate
26317 3
Foto: timpul.md
În Republica Moldova, în prezent, activează circa 32 mii de profesori, dar datele unui studiu realizat de Organizația Internațională pentru Migrație arată că apropae jumătate dintre aceștia au de gînd să plece la muncă peste hotare. În aceste condiții, la care se adaogă și un sistem de învățămînt imperfect, țara noastră rămîne și fără școli, și fără elevi. Despre aceasta a opinat pentru NOI.md, expertul în probleme sociale, Viorica Antonov.

Reforma Guvernului privind optimizarea școlilor din republică atrage consecințe nefaste, multe licee devin gimnazii, mai ales, în zonele rurale. Actualmente, peste 20% dintre profesorii din Moldova predau, cel puţin, două discipline şcolare suplimentare. „Cînd mergi prin mai multe sate, vezi case relamente părăsite. E o realitate strașnică, cînd se închid școli, nu sînt profesori, iar pentru a ameliora cît de cît situația, nu se depun eforturi. Nu văd nici pînă acum un Cod al Educației adoptat. Nu sînt revizuite salariile învățătorilor. Nu sînt create condiții de atragere a acestora, cum ar fi acordarea unor credite pentru 10-15 ani”, a spus Viorica Antonov.

Mai mult, în anul 2013, a scăzut considerabil numărul studenților înmatriculați în universitățile din țară. „Sîntem într-o criza mare. Există și o Strategie Națională 2020 pentru Dezvoltarea Moldovei, care presupune corelarea dintre piața muncii și oferta universitară. Noi avem mulți pensionari, care sînt menținuți în cîmpul muncii în detrimentul specialiștilor tineri. Nu există o soluție atît timp cît Ministerul Educației, care este responsabil de procesul de învățămînt din țară, nu întrerprinde măsuri concrete de redresare a acestei situații. Munca de profesor rămîne a fi, în continuare, una nobilă, dar nu este apreciată la deplina ei valoare și nu este susținută la nivel de autorități, programe, politici”, a mai concluzionat Viorica Antonov.

Menționăm că pe 5 octombrie este marcată Ziua Internaţională a Pedagogilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?