Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Marşul eurasiatic al Rusiei este distrugător pentru vecinii ei

3 oct. 2013,, 15:29   Societate
3137 2
Foto: vk.com
Marşul eurasiatic al Rusiei este distrugător pentru vecinii ei, se constată pe portalul HotNews-Newspaper.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care citează unul din materialele publicate pe portal, "promovarea Uniunii Eurasiatice nu va contribui la sporirea securităţii". "În Ucraina şi Moldova aceasta va conduce la polarizarea societăţii şi amplificarea tensiunii interetnice. În Moldova Dmitri Rogozin a creat o atmosferă nefavorabilă pentru influenţa "forţei blînde" a Patriarhului Kiril, care a vizitat Republica Moldova la scurt timp după vizita vicepremierului rus. Contrastul dintre apelul la unitate spirituală şi solidaritate creştină şi ameninţările lui Rogozin a creat o disonanţă puternică în rîndul populaţiei. Discursurile agresive ale lui Rogozin au slăbit poziţiile susţinătorilor integrării eurasiatice", consideră autorul.

HotNews afirmă că instrumentarea conflictelor nesoluţionate în Carabahul de Munte şi Transnistria, cu scopul de a convinge Armenia şi Moldova de atractivitatea Uniunii Eurasiatice, împiedică găsirea soluţiilor şi realizarea măsurilor de consolidare a încrederii părţilor.

"Orice limitare a accesului pe piaţa muncii sau expulzarea în masă a muncitorilor riscă să creeze un nou salt al tensiunii sociale în ţările post-sovietice, care depind într-o mare măsură de transferurile băneşti din Rusia", se constată în articol.

Autorul consideră că Rusia intenţionează să creeze un proiect regional post modernist cu metode actuale.

"Totuşi, Rusia, care se confruntă cu o instabilitate puternică a principiilor statului de drept şi care dispune de instituţii politice şi economice fragile, nu este în stare să genereze un asemenea proiect. La nivel internaţional, Kremlinul se pronunţă împotriva imixtiunii în treburile interne (cu excepţia cazurilor cînd interesele Rusiei o cer) şi prin intermediul preşedintelui Curţii Constituţionale, Valeri Zorkin, solicită limitarea jurisdicţiei Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Este greu de imaginat că Rusia lui Putin va transfera o parte din suveranitatea sa instituţiilor obşteşti ale Uniunii Eurasiatice sau va crea mecanisme de arbitraj eficiente în cadrul Uniunii Vamale, similare celor care funcţionează în UE", conchide autorul HotNews-Newspaper.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?