X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Eugen Carpov: Moldova va elimina impedimentele în calea circulaţiei populaţiei Transnistriei

3 oct. 2013,, 12:55   Societate
3007 1
Foto: tribuna.md
Republica Moldova va elimina impedimentele în calea liberei circulaţii a populaţiei care locuieşte în Transnistria, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, într-un interviu acordat kommersant.md.

Potrivit agenţiei "INFOTAG" , oficialul a spus că Moldova înfiinţează nu posturi migraţionale la frontiera cu Transnistria, ci oficii teritoriale ale Biroului Migraţiune şi Azil (BMA). "Acestea au fost create pe baza posturilor vamale existente, situate în preajma localităţilor Hîrbovăţ (Anenii Noi), Hagimus (Căuşeni), Sănătăuca (Floreşti), Pîrîta, Criuleni şi Rezina. Aceasta a permis să nu fie creată o infrastructură nouă într-un sector sensibil precum Zona de Securitate. Este vorba nu de posturi migraţionale care exercită un control total, ci de sucursalele teritoriale sau oficiile BMA, la care cetăţenii străini se vor adresa în mod independent. Tot acolo ei vor putea obţine informaţiile necesare în problemele migraţiunii ", a menţionat Carpov.

Conform spuselor sale, la fiecare dintre cele şase puncte vamale interne va fi instalat un stand conţinînd informaţii detaliate privind înregistrarea cetăţenilor străini care intră în Moldova de pe teritoriul sau prin teritoriul Ucrainei.

"Aceasta este anume o invitaţie de a se înregistra la posturile vamale interne, nu impunerea de a se înregistra anume în acestea. Deşi înregistrarea propriu-zisă este obligatorie, cetăţeanul străin este în drept să aleagă el însuşi locul în care îi este mai comod să treacă această procedură - la unul din cele şase oficii teritoriale ale BMA, în orice centru raional în care se află filialele Registru, sau la Chişinău. Pentru înregistrare este suficient să fie prezentat paşaportul şi primit talonul de evidenţă care confirmă înregistrarea - actul care va trebui păstrat pînă la plecarea din R.Moldova. Procedura este gratuită şi ţine cel mult un minut-două. Exact la fel funcţionează şi procedura de scoatere din evidenţă a cetăţenilor care a u decis să plece din R.Moldova prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene", a relatat Carpov.

Vicepremierul a subliniat că "garanţia principală a liberei circulaţii este faptul că locuitorii regiunii transnistrene, inclusiv cei care deţin la moment doar actele statelor străine (în majoritatea cazurilor fiind vorba despre paşapoarte ale Rusiei şi Ucrainei), nu trebuie să se înregistreze la aceste oficii".

"Colaboratorii BMA au instrucţiuni clare în acest sens. Aceste secţii au fost înfiinţate exclusiv pentru a înregistra vizitatorii străini care vin din străinătate. De asemenea au fost luate în consideraţie şi aspectele legate de respectarea regimului special în Zona de Securitate. Partea moldovenească încă în martie curent, a informat Tiraspolul despre măsurile planificate şi continuă să fie în contact în acest complex de chestiuni pe toate canalele existente", a afirmat vicepremierul.

Carpov a dezminţit orice afirmaţii că Moldova "ar instala graniţa pe Nistru".

"Procedura de înregistrare este cît se poate de flexibilă şi îi vizează doar pe cetăţenii străini, care intră în ţara noastră prin sectorul transnistrean al hotarului cu Ucraina. BMA nu este o autoritate de control la frontieră. Mai mult, din punctul de vedere al procedurii este vorba doar despre evidenţa aflării cetăţenilor străini în R.Moldova, fapt care nu poate fi egalat în nici un mod cu controlul de frontieră. În context ţin să mai spulber încă un mit. Afirmaţiile apărute privind faptul că grupuri mobile ale poliţiei de frontieră a MAI al Republicii Moldova vor activa în apropierea regiunii transnistrene de asemenea nu corespund realităţii. Potrivit prevederilor Regulamentului de activitate a grupurilor mobile menţionate, acestea vor respecta regimul existent în Zona de Securitate", a ac centuat Carpov.

El a spus de asemenea că autorităţile moldoveneşti au luat o decizie de principiu de definitivare a legislaţiei (Codul Contravenţional) astfel încît să fie exclusă aplicarea amenzilor locuitorilor regiunii transnistrene, care călătoresc pe baza paşapoartelor străine.

"Fiind locuitori ai Moldovei, ei nu vor cădea sub incidenţa aceloraşi cerinţe care sînt valabile pentru cetăţenii străini. Acum aceste propuneri se analizează în parlament şi sperăm să fie aprobate cît mai curînd. Pe baza amendamentelor se elaborează un mecanism care îi va permite colaboratorului poliţiei de frontieră să-l deosebească după actele prezentate şi menţiunile din paşaport pe un locuitor al Transnistriei de un cetăţean străin şi, prin urmare, să nu îi aplice amendă", a explicat Carpov.

În opinia oficialului, în contextul reglementării transnistrene un fapt deosebit de important este acela că "procedura de înregistrare nu îi vizează pe locuitorii Transnistriei şi după aprobarea amendamentelor legislative posibilitatea ca ei să fie sancţionaţi prin amenzi la traversarea frontierei va fi exclusă".

Vicepremierul Carpov a dat asigurări că autorităţile moldoveneşti "vor monitoriza minuţios realizarea măsurilor sus-menţionate de evidenţă a fluxurilor migraţionale şi la apariţia vreunor neclarităţi structurile responsabile vor fi pregătite să le studieze operativ şi să opereze corectările de rigoare".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?