X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Experții au păreri împărțite față de caracterul public al textului Acordului de Asociere

2 oct. 2013,, 16:04   Politică
5084 2
Foto: europalibera.org
Acordul de Asociere cu UE, care include şi crearea Zonei de comerţ liber între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, va fi făcut public şi supus dezbaterilor abia după ce va fi parafat la Vilnius, pe 29 noiembrie. O declaraţie în acest sens a fost făcută de preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, în cadrul dezbaterilor publice „Miza Summitului de la Vilnius în percepţia clasei politice şi a societăţii moldoveneşti”. În context, Streleț a precizat că textul nu este făcut public pentru a nu periclita procesul de închegare a acestuia, notează NOI.md.

În același timp, părerile experților față de această situație sînt împărțite. În timp ce unii susțin că textul nu este făcut public, pentru că este o cutumă în practica relațiilor dintre Moldova și UE, alții spun că o astfel de stare a lucrurilor contravine principiilor unui stat democratic.

„Faptul că textul acordului nu este făcut public pînă la parafarea acestuia ține de prevederile negocierilor acestor documente. Acordul este încă în lucru și atît timp el poate sa aibă diverse tipuri de acces. Este o normă uzuală în practica relațiilor cu UE. Pînă la parafare, părțile semnatare pot să mai intervină, sa facă careva modificări, lucru imposibil deja după semnare, cînd documentul intră oficial în vigoare. Decizia de a nu face public textul acordului nu aparține, așadar, autorităților din Moldova», a declarat pentru NOI.md expertul în politică, Viorel Cibotaru.

Pe de altă parte, politologul Bogdan Țîrdea susține că, în acest mod, guvernanții încearcă să-și asigure un cadru psihologic favorabil pentru negocierile de semnare a acordului. «Într-un stat democratic, cred că textul acestui document ar trebui făcut public. Cînd nu se cunosc detaliile unui acord, pot apărea probleme privind implementarea lui. Mai mult, se știe că Parlamentul R.Moldova poate denunța oricînd orice act juridic internațional. Acțiunile puterii sînt clare: țara se află în instabilitate politică și există o temere că anumite puncte ale Acordului de Asociere ar putea genera reacții nervoase din partea unor forțe politice sau economice», a mai spus Bogdan Țîrdea pentru NOI.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?