X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experți: Gazul mai ieftin promis de România - o minciună gogonată

2 oct. 2013,, 11:23   Societate
5261 5
Foto: noi.md
La etapa curentă experții nu văd șanse de importare a gazelor naturale la un preț mai ieftin de peste Prut, în condițiile în care România importă astăzi peste 80% din resursele energetice din Federația Rusă. Opiniile au fost făcute pentru NOI.md, în contextul recentei declarații a ministrului de externe român, Bogdan Aurescu, precum că gazele naturale importate din România vor fi mai ieftine.

Economistul Viorel Chivriga susține că în prezent este prematur de a spune care va fi prețul gazelor livrate din România. ”Sîntem la o fază incipientă. Foarte mult depinde de anumiți factori interni și externi, de cum va fi conjunctura pieței ș.a.m.d. România de fapt tot este o țară importatoare de gaz rusesc și sînt unele momente care într-adevăr lasă de gîndit. Deși în 2010 era o situație cînd putea fi mai ieftin decît cel livrat de Gazprom”, a specificat Chivriga.

Expertul Valeriu Ostalep spune că nu crede într-o diminuare de preț deși s-a decis construcția gazoductului Iași-Ungheni. ”Toate informațiile despre gazoductul Iași –Ungheni s-au dovedit a fi minciuni. Cum au dispărut camerele de luat vederi, au dispărut și lucrările. Despre asta vorbește inclusiv conducerea României. Cît privește prețurile, sînt minciuni gogonate. România cumpără din Federația Rusă peste 80% din gazele naturale la un preț mai mare decît cumpărăm noi. De unde România ar putea livra R. Moldova gaze naturale mai ieftine?”, a precizat Ostalep.

Totodată, expertul a subliniat că în prezent Federația Rusă este unica sursă de gaze naturale pentru R. Moldova și în următorii 10 ani nu există nici o șansă privind o alternativă reală de resurse energetice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?