X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Uniagroprotect acuză compania "Trans-Oil" de concurenţă neloială pe piaţa produselor oleaginoase

30 sep. 2013,, 12:05   Societate
3157 0
Foto: mark.pp.ua
Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect" acuză compania "Trans-Oil" de concurenţă neloială pe piaţa produselor oleaginoase şi cere Consiliului Concurenţei să verifice dacă aceasta împreună cu întreprinderile afiliate şi dependente deţine poziţia dominantă pe piaţa produselor oleaginoase şi dacă nu face abuz de aceasta poziţie.

Potrivit Agenţiei "Infotag", în plîngerea depusă la Consiliului Concurenţei, Uniunea "UniAgroProtect" susţine că actualmente se atestă o lipsă de concurenţă reală pe piaţa internă şi externă a produselor oleaginoase din cauza activităţii companiei "Trans-Oil", care deţine o poziţie dominantă pe această piaţă.

În plîngere se menţionează că "Trans-Oil" are în proprietate unipersonală sau prin intermediul unor întreprinderi afiliate şi dependente mai mult de jumătate de elevatoare din ţară, două cele mai mari uzine de producere a uleiului, trei terminale în porturile Reni şi Giurgiuleşti.

"În opinia noastră compania "Trans Oil" face abuz de această poziţie dominantă pe piaţa oleaginoaselor, oferind un preţ mai jos decît cel de piaţă, care există în regiune. Aşadar, compania achiziţionează 1 kg de seminţe de floarea-soarelui cu 4,20-4,30 lei, în dependenţă de regiune, iar în acelaşi timp, pe pieţele locale din Ucraina şi România acest indicator se estimează la 4,50-4,60 lei", se spune în plîngerea "UniAgroProtect".

Potrivit Uniunii, acţiunea anticoncurenţială se desfăşoară timp de o lună, datînd din 25 august anul curent. "UniAgroProtect are un interes ca producătorii agricoli care sînt membri ai acestei organizaţii să nu aibă pierderi în venituri de la comercializarea produselor oleaginoase, generate de acţiuni abuzive a unei companii cu poziţii dominante", se mai spune în plîngere. Conform informaţiei de la pagina oficială a companiei Trans-Oil, aceasta este cel mai mare exportator de cereale recoltate în Republica Moldova, realizînd aproximativ 70% din exportul produselor de grîne şi oleaginoase.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?