Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Acordul de liber schimb între Moldova și UE ar putea intra în vigoare imediat după semnare

25 sep. 2013,, 12:17   Economie
4385 0
Foto: 15min.lt
Acordul de liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană ar putea intra în vigoare imediat după semnare, nu după ratificare, transmite NOI.md. Potrivit presei internaționale, declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, care în a doua jumătate a anului curent deține președinția Consiliului UE. Potrivit oficialului lituanian, statele UE au convenit, luni, ca acordul de liber schimb cu Ucraina să fie aplicat aproape integral imediat după semnare, fără a aștepta încheierea procesului de ratificare.

Potrivit lui Linkevicius, această decizie este ”extrem de importantă nu doar pentru Ucraina, dar și pentru alte state”. ”Atunci cînd Moldova și Georgia sperăm vor semna acordurile de liber schimb cu UE, decizia privind aplicarea acordului imediat în cazul Ucrainei va fi un precedent”, a precizat oficialul lituanian. Linkevicius a menționat că după semnarea acordului de liber schimb va fi aplicată procedura de realizare prealabilă. Aceasta înseamnă că acordul va putea fi aplicat în proporție de 90% pînă a fi ratificat.

Linkevicius a menționat că decizia privind aplicarea imediată a acordului este importantă pentru ca procesul de integrare europaeană a Ucrainei să devină inevitabil, iar reformele să contunie. Întrebat dacă această decizie a UE este determinată de presiunile din partea Rusiei, care propune Ucrainei să adere la Uniunea Vamală, oficialul european a menționat că ”toate procesele au tangență, de aceea este complicat ca acestea să fie analizate separat”. Ucraina speră să semneze Acordul de liber schimb cu UE la summitul Parteneriatului Estic, care urmează să se desfășoare în noiembrie, la Vilnius. Moldova și Georgia urmează să parafeze acest document.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?