Transnistria stiri: 1384
Eurovision stiri: 510

Uniunea Europeană a liberalizat piaţa pentru vinurile din Moldova

25 sep. 2013,, 11:32   Societate
4014 3
Foto: noi.md
Uniunea Europeană a liberalizat piaţa pentru vinurile din Moldova. Declaraţia a fost făcută de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, relatează NOI.md. Potrivit oficialului european, decizia privind excluderea cotelor pentru livrarea vinurilor moldovenești pe piața UE fără achitarea impozitelor a fost luată de Comisia Europeană în cadrul actualului regim preferențial de comerț, în avans, fără a mai aștepta parafarea Acordului de liber schimb între Moldova și UE, preconizată pentru luna noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Dacian Cioloș a menționat că săptămînile viitoare această decizie a Comisiei Europene urmează să fie aprobată de Consiliul de Miniștri al UE și Parlamentul European. Oficialul și-a exprimat speranța că procesul adoptării acestor decizii va fi accelerat. Dacian Cioloș a subliniat că vinurile moldovenești vor accede pe piața europeană fără restricții tarifare sau cantitative.

Anterior, comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Štefan Füle, a declarat că Comisia Europeană a luat act de interdicția impusă pe 10 septembrie de Rusia la livrarea vinurilor moldovenești, menționînd că nu sînt cunoscute motivele legate de securitatea alimentară prin care ar putea fi explicată această interdicție. Potrivit lui Štefan Füle, organele de control din UE nu au depistat vreo problemă de ordin sanitar sau igienic în producția vinicolă din Moldova, astfel încît UE continuă să importe vin și altă producție agricolă din Moldova. Štefan Füle a precizat că Comisia Europeană va examina posibilitatea majorării cotelor pentru exportul vinului din Moldova în UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?