X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

Din cauza exodului elevilor către rmn, liceele din Găgăuzia riscă să fie închise

19 sep. 2013,, 15:05   Societate
3542 1
Foto: gagauzinfo.md
Din cauza exodului elevilor spre Transnistria, unele licee din autonomia găgăuză sînt pe punctul de a fi închise. Constatarea îi aparține profesorului Constantin Curdoglo și a fost expusă pentru portalul de știri Gagauzinfo.MD.

Potrivit lui, în anul școlar 2011-2012, liceul din s. Baurci a fost absolvit de cinci clase a noua. În același timp, școala nu a adunat numărul necesar de elevi nici măcar pentru o clasă a zecea. În plus, liceul a rămas fără clasa a unsprezecea, deoarece "copiii pur și simplu au fugit în Transnistria sau în altă parte".

"Această tendință duce la închiderea liceului nostru și ea se manifestă pregnant în întreaga Găgăuzie", a spus cu regret Constantin Curdoglo.

Anterior, într-un interviu acordat agenției de știri "Novosti-Moldova", deputata Irina Vlah a declarat că exodul de elevi din autonomie spre școlile transnistrene are la bază mai multe motive, dar "deosebit de evident această tendință s-a manifestat odată cu înăsprirea regulilor de susținere a examenelor de bacalaureat".

"Din păcate, predarea limbii oficiale în regiune, eufemistic vorbind, șchiopătează. Copiii noștri sînt lipsiți de un mediu conversațional, fiind slab motivați de a studia limba moldovenească și de a comunica în ea. De aici și teama de a nu trece examenul la limba de stat, de a rămîne fără diplomă de liceu și de a fi departe de viața activă cel puțin un an", susține deputata.

În același timp, ministrul Educației al Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-o conferință de presă că ea nu cunoaște motivele exodului masiv al elevilor din școlile autonomiei găgăuze în Transnistria.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?