Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Iurie Leancă: Nu am realizat în aceste o sută de zile totul, dar este un început bun (VIDEO)

19 sep. 2013,, 13:32   Politică
3168 5
Foto: gov.md
Premierul Iurie Leancă a prezentat astăzi în fața jurnaliștilor raportul privind realizarea priorităților propuse de executiv în primele o sută de zile, notează NOI.md.

Șeful cabinetului de miniștri a menționat că, după învestirea guvernului la 30 mai, au fost trasate trei direcții de bază ale activității acestuia, și anume: crearea mai multor locuri de muncă, lupta împotriva corupției și accelerarea parcursului european al Republicii Moldova.

Referindu-se la primul aspect, premierul a spus: „Trebuie să menționăm aici reabilitarea a 130 km de drumuri, în care au fost antrenați 500 de muncitori, în 2014, de asemenea, pentru lucrările de reconstrucție a drumurilor vor fi solicitați 2 mii de muncitori. Au fost acordate 1600 de granturi și credite, în mare parte de Ministerul Agriculturii. Au fost acordate 122 de milioane de lei drept subvenții în agricultură. De Ziua Independenței Moldovei am lansat construcția gazoductului Iași-Ungheni”.

În ceea ce privește lupta împotriva corupției, premierul a menționat că acest flagel, din păcate, fură din potențialul țării. Un pas spre înlăturarea acestui fenomen negativ a fost și lansarea serviciilor electronice, cum ar fi e-apostila. „Un alt pas a fost înțelegerea cu Suedia privind consolidarea instituționalității Inspectoratului Fiscal de Stat. Ne dorim ca această instituție să nu fie una opresivă pentru cetățeni. Proiectul va fi lansat la începutul lunii octombrie. De asemenea, a fost finalizat proiectul de lege privind sancționarea disciplinară a judecătorilor. Am semnat un nou acord de finanțare cu UE pentru reformele în justiție”, a subliniat Iurie Leancă.

Referitor la cea de-a treia prioritate – accelerarea parcursului european al țării noastre – prim-ministrul a menționat că Republica Moldova a făcut alegerea sa strategică încă în 2009. Iar aceasta înseamnă integrare europeană. „Parafarea la 29 noiembrie a Acordului de asociere la Vilnius este acum pe prim-plan. Cetățenii noștri trebuie să se bucure de aceleași drepturi ca și europenii”, a afirmat Iurie Leancă.

În încheierea discursului său, premierul a menționat că și-ar fi dorit să fie create și mai multe locuri de muncă, să fie întreprinse și mai multe acțiuni privind eradicarea corupției, să fie create mai multe premise ca cetățenii noștri să se simtă în Moldova ca în Europa. „Am vrut să facem mult mai multe. Dar se știe că drumul nostru nu a fost presărat cu petale de trandafiri. Oricum, credem că este un început bun. Vom munci în continuare cu sentimentul de urgență pentru a recîștiga încrederea oamenilor în viitorul Republicii Moldova”, a concluzionat Iurie Leancă.

Amintim că noul executiv în frunte cu premierul Iurie Leancă a fost ales la 30 mai cu votul a 58 de deputați. Leancă a fost propus în această funcție de PLDM.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?