Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Ghimpu contestă veridicitatea Constituției R.Moldova (VIDEO)

17 sep. 2013,, 14:41   Politică
4120 7
Foto: noi.md
Partidul Liberal solicită Curții Constituționale să se pronunțe pe marginea art. 13 din Constituția R. Moldova privind denumirea limbii oficiale în raport cu prevederile Declarației de independență a R. Moldova la acest capitol. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite NOI.md.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, menționează că Declarația de independență face corp comun cu Constituția și limba oficială a R. Moldova ar trebui să fie româna. ”Începînd cu legislatura a doua, din '94, toate guvernele au neglijat Declarația de independență, comuniștii chiar i-au dat foc. Noi considerăm că trebuie să punem punct acestor fărădelegi. Nu poate fi adoptată o lege care contravine Declarației de independență. Asta înseamnă că tu nu recunoști acest stat. Dacă n-ar fi existat declarația, nu avea să existe Constituția. Noi credem că Curtea va examina obiectiv și clasa politică nu va mai manipula cu cetățenii, nu-și va selecta alegatorii în funcție de ce limbă vorbesc”, a declarat Mihai Ghimpu.

Solicitat de NOI.md, istoricul Serghei Nazaria, şeful Centrului de Analiză Strategică şi Prognoză, a calificat sesizarea liberalilor drept absurdă. ”În Constituția R. Moldova trebuie să fie scris ”limba moldovenească”. Grigore Ureche spune în ”Letopisețul Țării Moldovei” că limba noastră este moldovenească. Ceea ce avem noi astăzi este o încercare de a dezbina statalitatea moldovenească. Curtea Constituțională ar trebui să respingă această sesizare. Este absurd să înaintezi o asemenea sesizare, nu Declarația de independență este documentul de bază de care ne conducem noi, ci Constituția”, a subliniat Serghei Nazaria.

Pe de altă parte, directorul Institutului de Filologie al Academiei de Științe al Moldovei, Vasile Bahnaru, a declarat pentru NOI.md că, din punct de vedere științific, vorbim limba română. ”Este limba română și-i tot. Avem aceeași structură gramaticală, același fond de cuvinte, aceeași stilistică, același lexic – despre ce limbă moldovenească poate fi vorba? De fapt, în joc aici sînt doar interese meschine și imperiale. Limba moldovenească este o invenție, o minciună a unor politicieni doar pentru a separa Moldova de România. Tulbură apele, altceva nu fac nimic. Au inventat-o sovieticii pentru a-și justifica cotropirea”, a precizat Vasile Bahnaru.

Amintim că o sesizare privind constituționalitatea art. 13 din Constituția R. Moldova a fost depusă în primăvara anului curent la Curtea Constituțională și de către deputata reformatoare Ana Guțu, dar ședința a fost amînată la solicitarea deputatei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?