Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Un vameș se face vinovat de prejudicierea statului cu peste 33 mil. lei

13 sep. 2013,, 11:42   Societate
4763 1
Foto: customs.gov.md
Un colaborator al aparatului central al Serviciului Vamal, care a activat în anul 2008, a permis, în mod ilegal, unui agent economic vămuirea unor mărfuri fără achitarea taxelor vamale, în rezultat, statul fiind prejudiciat cu peste 33 de milioane de lei. Despre aceasta a declarat astăzi în cadrul unui briefing de presă Adrian Morărescu, șeful Direcției încasare silită a obligației vamale și asistență juridică, notează NOI.md.

Adrian Morărescu a mai menționat că, în anul 2008, un agent economic a obținut, printr-o solicitare pe adresa Serviciului Vamal, vămuirea cu scutirea de taxe vamale a unor utilaje și materiale de construcție. ”În urma unui audit efectuat de Biroul Vamal Chișinău, în aprilie-mai 2012, s-a constatat că tratamentul favorabil aplicat agentului economic în 2008, prin care s-a autorizat vămuirea mărfurilor fără achitarea taxelor vamale a fot unul cu caracter ilegal. În actele de audit și deciziile de regularizare s-a calculat dreptul de import în sumă de 18 milioane de lei și, respectiv, 15 milioane de lei”, a precizat Morărescu.

În urma unei anchete interne efectuate de Serviciul Vamal pentru depistarea persoanei care se face responsabilă de aplicarea față de agentul economic respectiv a tratamentului favorabil fără achitarea taxelor vamale, s-a stabilit că este vorba de un vameș. ”Deciziile pronunțate de instanțele de judecată stabilesc că acțiunile arbitrare și ilegale, urmare a cărora statul a fost prejudiciat cu peste 33 de milioane de lei, se referă la fostul șef al Direcției reglementării tarifar-vamale, care activa în acea perioadă”, a menționat Adrian Morărescu.

Reprezentanții Serviciului Vamal au spus că numele acestuia va fi făcut public doar după finalizarea anchetei. Iar alte detalii pe acest caz urmează să fie prezentate pe parcurs.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?