Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

În Republica Moldova prețurile la multe produse alimentare de importanță socială sînt cele mai joase din CSI

11 sep. 2013,, 16:45   Economie
14546 0
Foto: rusnovosti.ru
În Moldova prețurile la multe produse alimentare de importanță socială sînt cele mai joase din CSI. Conform rezultatelor preliminare ale monitorizării prețurilor la produsele de importanţă socială din Moldova, făcute publice la şedinţa Statului-major de anchete comune privind încălcarea legislației antimonopol a ţărilor-membre ale CSI, comunică NOI.md

Conform declaraţiei Serviciul Federal Antimonopol al Rusiei, monitorizarea prețurilor la produsele alimentare de importanţă socială a fost efectuată în conformitate cu decizia Consiliului Interstatal pentru Politica Antimonopol în capitalele Armeniei, Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Republicii Moldova, Rusiei, Tadjikistanului și Ucrainei. Investigarea include prețul a 9 produse alimentare: făină de grîu, ulei de floarea soarelui, unt, smîntînă (72-73% grăsime), pui (cu excepția pulpelor), lapte pasteurizat, grăsimea 2,5% , zahăr, sare de bucătărie "extra", orez și hrișcă.

În rezultatul studiului s-a constatat că prețul minim mediu pentru laptele pasteurizat înregistrat în Moldova e de 23,71 ruble, iar cel maxim de 40,59 ruble ‒ în Rusia. În plus, în Moldova a fost înregistrat prețul minim mediu la orez și hrișcă, care a constituit, respectiv, 32,04 ruble și 34,19 ruble, iar prețul mediu maxim pentru aceste produse a fost desigur înregistrat în Rusia – 65,21 ruble (orez) și în Armenia ‒ 62,39 ruble (hrișcă). În plus, nivelul prețului mediu de vînzare cu amănuntul a sării de masă în Republica Moldova s-a dovedit a fi de 2 ori mai mic decît în Rusia – 12,45 ruble. față de 24,88 ruble. Cu toate acestea, cele mai mici prețuri au fost înregistrate în Tadjikistan ‒ 6,16 ruble, Kazahstan ‒ 7,2 ruble, Ucraina ‒ 11,76 ruble. Cel mai mare preț mediu pentru făina de grîu a fost depistat în Rusia (30 ruble), iar cel mai mic în Ucraina (20,71 ruble.). Prețul mediu minim/maxim pentru uleiul de floarea-soarelui a constituit 55,45 ruble (Kazahstan) / 80,42 ruble. (Armenia), pentru unt – 199,2 ruble (Kîrgîzstan) / 293 ruble (Rusia), carne de pui ‒ 108,84 ruble (Tadjikistan) / 161.94 ruble (Rusia), zahăr ‒ 27,49 ruble. (UA) / 46,34 ruble. (Armenia).

Experții menționează că abaterile medii de la prețurile medii cu amănuntul înregistrate în țările din CSI s-au menţinut în jur de 20%. Excepție este sarea de masă, pentru care abaterea medie cea mai semnificativă e de aproximativ 39%. Cel mai înalt nivel al adaosurilor comerciale le este caracteristic întreprinderilor comerciale ale Moscovei (indicele mediu ‒ 20,2%), iar cel mai mic, ca urmare a reglementărilor guvernamentale a piețelor – întreprinderilor comerciale ale Kievului (10,5%). Specialiştii au atras atenția asupra stabilirii celor mai joase adaosuri comerciale pentru produsele alimentare, realizate de către reţelele de magazine sub brandurile proprii, deoarece, în unele cazuri, prețurile de vînzare cu amănuntul pentru astfel de mărfuri au fost chiar mai mici decît cele de cumpărare.

În timpul apropiat se preconizează că rezultatele monitorizării vor fi corectate, luîndu-se în considerare informațiile primite de la Belarus. Pe viitor, de asemenea, se planifică extinderea geografiei monitorizării, care va include nu numai prețurile din capitalele țărilor CSI, dar şi a acelora din centrele regionale și orașele de frontieră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?