Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

CCA confirmă că TVR 1 va reveni în eterul Republicii Moldova, însă evită să ofere detalii

11 sep. 2013,, 15:21   Societate
2942 0
Foto: cotidianul.ro
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) confirmă faptul că în cel mai scurt timp în eterul Republicii Moldova va reveni postul românesc de televiziune TVR1, însă evită să ofere detalii în legătură cu frecvenţa pe care va fi transmis postul.

Solicitat de reporterul "Infotag", preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, a menţionat că revenirea TVR 1 în Republica Moldova va fi posibilă după semnarea acordului de împăcare între Republica Moldova şi România, după ce dosarul privind sistarea retransmisiunii postului în Moldova va fi examinat la CEDO.

"Pentru a evita condamnarea ţării la CEDO, Guvernul Moldovei şi cel al României au decis să încheie un acord amiabil care prevede revenirea postului în Moldova. Detaliile acordului sînt deocamdată confidenţiale şi nu pot fi făcute publice pînă cînd documentul semnat de cele două părţi nu va fi prezentat şi aprobat de CEDO", a spus Pocaznoi, precizînd că "CCA se bucură că postul naţional românesc de televiziune revine pe ecranele telespectatorilor moldoveni".

Marţi, presa a scris că joi, un document care prevede revenirea TVR 1 în spaţiul mediatic din R.Moldova va fi semnat la Chişinău.

Presa din România scrie că operatorii de cablu din Moldova vor trebui să retransmită obligatoriu TVR, în timp ce furnizorii de servicii TV din România ar putea fi obligaţi să retransmită televiziunea publică de la Chişinău, Moldova 1, potrivit unui document avizat favorabil de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

"Pe 17 iulie 2013, au avut loc la Chişinău discuţii informale, la nivel de viceministru al afacerilor externe, în vederea clarificării unor elemente de poziţie divergente cu privire la propunerile de înţelegere amiabilă avansate reciproc pentru revenirea TVR în Republica Moldova şi pentru stingerea litigiului aflat pe rol la CEDO. În acest context, Moldova a avansat propunerea preluării, de către operatorii de cablu din România, a postului public Moldova 1, ca formă de blocare a unor pretenţii ale altor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTv în Republica Moldova", scrie presa română.

Potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, televiziunea Moldova 1 "poate fi inclusă în mod obligatoriu în oferta distribuitorilor de servicii din România numai în situaţia în care obligativitatea de retransmitere este stabilită printr-un acord internaţional".

În proiectul de acord se mai spune că "părţile (România şi Republica Moldova, n.r.) garantează libertatea de recepţie şi de retransmitere pe teritoriile statelor lor a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, indiferent de modalitatea de transmitere sau de retransmitere, fără a impune vreo condiţie, fără licenţă sau autorizare prealabilă".

Potrivit documentului, acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani şi se va prelungi în mod automat pe noi perioade de cîte 10 ani, dacă niciuna dintre părţi nu va comunica, în scris, celeilalte părţi, cu cel puţin şase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, încetarea acordului.

Decizia privind revenirea TVR 1 în Moldova a fost luată în cadrul întrevederii dintre premierul Iurie Leancă şi omologul său de la Bucureşti, Victor Ponta, care a avut loc la Chişinău, la sfîrşitul lunii august.

TVR 1 a fost scos de pe frecvenţele terestre de emisie în anul 2007 în timpul guvernării comuniste, pe motivul unei pretinse datorii de peste $ 50 de mii a postului faţă de Î.S. Radioсomunicaţii. Tot atunci, frecvenţa pe care emitea TVR1 a fost oferită prin concurs postului 2 Plus, ce aparţine companiei internaţionale TELEFE Internaţional. Postul şi-a asumat obligaţia de a stinge datoria şi de a retransmite 70 % din emisiunile TVR.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?