Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

M. Poisik: În escrocheria cu acțiunile BEM statul a fost furat de 2,4 mlrd lei

11 sep. 2013,, 14:35   Economie
4026 0
Foto: puls.md
Privatizarea definitivă a BC Banca de Economii, valoarea acțiunilor căreia a fost diminuată premeditat de la 42 la 5 lei per acțiune, va costa statul mai bine de 2,4 mlrd lei pierderi. Declarația a fost făcută pentru agenția OMEGA de doctorul în economie, Mihail Poisik.

Potrivit lui Poisik , privatizarea este un lucru normal, dar în cazul BEM este revoltător că proprietatea statului în bancă se vinde la preț derizoriu, deoarece acțiunile au fost devalorizate în mod deliberat.

"O acțiune a costat inițial 42 de lei, apoi s-a redus la 13 lei. Dar și aceasta le-a părut insuficient. Ca urmare, au vîndut acțiunea pentru 5 lei. Adică pachetul statului costa de fapt circa 2,75 miliarde de lei, iar acum costă doar 330 de milioane de lei. Iată unde este uneltirea. Am fost, de fapt, furați de 2,4 miliarde de lei", - a declarat economistul, subliniind că escrocheria cu acțiunile celei mai mari bănci din Republica Moldova a fost efectuată cu buna știință a guvernului, care controlează proprietatea de stat în "Banca de Economii" .

Recent a fost făcută publică intenția Guvernului de a vinde 33,3 % acțiuni ale statului la " Banca de Economii", după ce la 29 august a refuzat să răscumpere cota sa din emisiunea suplimentară, pierzînd astfel controlul asupra celei mai mari bănci din Moldova .

În prezent statul este proprietarul a 13 172 436 acțiuni ale BEM, ceea ce înseamnă că acestea pot fi vîndute la un preț total de 66 milioane de lei, reieșind din faptul că ofertă pe acțiune a fost de 5 lei .

Anterior, agenția OMEGA a relatat că, ca urmare a ultimelor tranzacții cu acțiunile BEM, proprietarul băncii a devenit de facto Vladimir Filat.

În perioada 7 - 29 august a avut loc o emisiune închisă suplimentară de acțiuni a BC " Banca de Economii " , în valoare de 80 552 720 lei. Statul, reprezentat de Președintele Consiliului de Administrație al băncii , viceministrul finanțelor Victor Barbăneagră, reprezentînd partidul fostului prim-ministru Vlad Filat, a refuzat să cumpere acțiunile emisiunii închise, invocînd o lipsă de fonduri. Ca urmare, cota statului în structura acționarilor băncii a scăzut de la 56.13% majoritare la 33,3 % de blocaj.

Potrivit informațiilor disponibile, fostul prim-ministru Vlad Filat este reprezentat în structura de proprietate a băncii prin persoane interpuse. De asemenea, este cunoscut faptul că tranzacția a fost efectuată cu participarea oligarhului Ilan Șor. Acesta nu a făcut declarații cu privire la implicarea sa în privarea de controlul statului a celei mai mari bănci din Republica Moldova - " Banca de Economii " .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?