Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Studiu: Aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan va comprima economia R.Moldova cu aproape 4%

10 sep. 2013,, 14:24   Economie
5000 5
Foto: noi.md
Dacă aderarea Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană va contribui la o creștere economică a statului cu peste 6%, în cazul aderării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan va fi înregistrată o diminuare de aproape 4%. Aceasta este concluzia de bază a unui studiu prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, transmite NOI.md.

Directorul executiv al ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a subliniat că aderarea R. Moldova la zona de liber schimb cu UE implică beneficii economice și sociale nete, în timp ce efectele aderării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan vor fi negative pentru R. Moldova.

”Însă nu trebuie să privim prin ochelari roz această perspectivă a aderării la zona de liber schimb, pentru că implică și anumite riscuri. Acestea țin de efectele adverse asupra unor sectoare mai puțin competitive, care la moment sînt protejate de o serie de taxe vamale la import. Respectiv, liberalizarea comerțului și renunțarea la aceste tarife vor expune aceste sectoare unui șoc competitiv. Este vorba despre sectoarele agroalimentare: produsele de origine animalieră, lactatele, fructele și zahărul. Estimăm că producția agroalimentară va scădea în cazul dat cu circa 3%. Totodată, continuarea vectorului integrării europene va implica și unele bariere din partea Federației Ruse. Aici trebuie să menționăm exigențele Rospotrebnadzor-ului cu privire la exportul de vinuri și fructe, care ar putea fi periclitat”, a precizat Adrian Lupușor.

În context, expertul economic Alexandru Fală a menționat că aderarea R. Moldova la zona de liber schimb cu UE este mai benefică, chiar dacă Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan oferă membrilor săi o reducere la gaze naturale de 30%.

”Ca rezultat al aderării la zona de liber schimb, am putea asista la o creștere a comerțului extern cu 11%, depășind importurile cu 6%. În cazul în care noi aderăm la Uniunea Vamală, am putea asista la o scădere a exporturilor de 9% și a importurilor de 4,5%. De asemenea, în cazul zonei de liber schimb, ca rezultat al reducerii tarifelor vamale, noi vom avea o ieftinire la un șir de produse importate din UE. Este vorba despre o reducere a prețurilor de consum ce variază între 2-9%. Cît privește Uniunea Vamală, vom avea într-adevăr această reducere la gaze naturale de 30%, dar efectul net al reducerii în cauză, împreună cu scumpirea produselor în statele terțe, va fi unul defavorabil și, ca rezultat, vom avea scumpirea mărfurilor de consum care depășesc 2% și am putea atinge un nivel de pînă la 12%”, a specificat Alexandru Fală.

Amintim că, în noiembrie curent, R. Moldova urmează să parafeze la summitul de la Vilnius Acordul de asociere cu Uniunea Europeana, din care face parte și Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?