X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Reprezentant al BORu: Vizita Patriarhului Kiril nu este una politică

9 sep. 2013,, 13:51   Societate
2801 1
Foto: kommersant.ru
”Biserica și puterea nu sînt interesate de sciziunea societății”. Această declarație a fost făcută în cadrul unui interviu pentru publicația Kommersant, de către Vladimir Legoida, președintele Departamentului Sinodal Informațional din cadrul Patriarhiei Moscovei, notează NOI.md.

Amintim că sîmbătă, 7 septembrie, în prima zi a vizitei sale oficiale în Moldova, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, a fost întîmpinat cu entuziasm, dar și cu proteste, organizate de cîteva mișcări unioniste. Preafericitul a fost acuzat că vine ca un emisar mai degrabă politic, decît creștin-ortodox al Moscovei. Vizavi de aceste opinii, Legoida spune: ”Vizita Patriarhului în Moldova se axează doar pe bucuria întîlnirii cu creștinii. Ea prevede doar dorința credincioșilor de a se ruga împreună. Alte scopuri ascunse nu există”.

Reprezentantul Bisericii Ruse a mai menționat că, în ultimii ani, în Republica Moldova, s-a observat o tendință de înstrăinare față de valorile tradiționale, fapt generat de dorința de a avea un profit economic sau politic imediat. ”Și biserica, și reprezentanții puterii sînt interesați deopotrivă să nu aibă loc sciziunea societății în ceea ce privește calea sa spre adevăratele valori”, a adăugat Legoida.

La întrebarea care ar fi problemele Bisericii Ortodoxe din Moldova, președintele Departamentului Sinodal Informațional din cadrul Patriarhiei Moscovei a spus că se resimte lipsa unei educații spirituale. Totodată, Legoida a amintit și despre Legea privind egalitatea de șanse, adoptată de Parlamentul R.Moldova în mai, anul trecut. ”Pînă la adoptarea legii în cauză nu era conturat acest aspect. Iar acum organizațiile prevăzute în acest document sînt sponsorizate de UE”.

Vladimir Legoida a mai menționat în cadrul interviului că toată comunitatea creștin-ortodoxă este alături de Moldova, care poartă acum povara problemelor economice, acestea afectîndu-i și pe enoriași, și pe preoți, în special, pe cei de la sate.

De cealaltă parte, vizita Patriarhului Kiril este criticată de Mitropolia Basarabiei. În opinia reprezentanţilor acesteia, capul Bisericii Ortodoxe Ruse a venit să facă nimic altceva decît politică. ”Patriarhul Kiril a venit să se roage pentru ca Republica Moldova să adere la Uniunea Euroasiatică”, a declarat părintele Ioan Cosoi.

Amintim că, astăzi, Patriarhul Rusiei, Kiril, își va sfîrși vizita sa oficială de trei zile în Moldova. Ultima dată, capul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost în Republica Moldova în 2010.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?