X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Sistemul municipal de sănătate va suferi modificări în viitorul apropiat

9 sep. 2013,, 13:12   Societate
2873 0
Foto: unimedia.info
Întru promovarea, obținerea și menținerea unei bune stări de sănătate pentru locuitorii capitalei, Direcția sănătate a municipiului Chișinău vine cu o strategie de dezvoltare pentru următorii 5 ani de activitate. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău de către Direcția sănătate, transmite NOI.md.

Printre obiectivele strategiei se numără perfecţionarea cadrelor medicale, îmbunătățirea accesului populației la serviciile medicale primare, reducerea poverii maladiilor netransmisibile, fortificarea sănătății mamei și copilului și sănătății reproductive, optimizarea serviciului spitalicesc, extinderea serviciilor prestate în condițiile de ambulatoriu și/ori staționarul de zi, facilitarea procesului de programare a pacienților la serviciile medicilor de familie și vaccinare a populației și dezvoltarea sistemului intern de monitorizare a satisfacției pacienților și a lucrătorilor medicali.

La modul practic, strategia prevede crearea unui centru de instruire a lucrătorilor medicali din instituțiile medico-sanitare publice (IMSP) municipale, implementarea proiectului pilot de descentralizare a AMT Rîșcani cu crearea IMSP autonome, implementarea unui program municipal interdepartamental de diminuare a factorilor de risc în apariția obezității la copii, dotarea serviciului specializat de ambulator cu tehnologii moderne pentru depistarea patologiilor în sarcină, crearea centrului municipal de andrologie în cadrul IMSP SCM "Sf. Arhanghel Mihail", reprofilarea și modernizarea unei secţii de cardiologie în secție de terapie intensivă pentru tratamentul infarctului miocardic și ictusului, crearea centrului educațional pentru copii internați, organizarea unei secţii de terapie intensivă în cardiologie și altele.

Potrivit șefului Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, la sfîrșitul săptămînii trecute au fost lansate consultări publice privind strategia propusă. Reprezentanții mediului academic și instituțiilor neguvernamentale urmează să vină cu propuneri de îmbunătățire a documentului timp de o lună, iar în octombrie curent, strategia să fie deja transmisă Consiliului municipal Chișinău pentru examinare și aprobare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?