X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Poliţia intensifică lupta cu falsificările brandurilor Gucci и Armani

9 sep. 2013,, 11:27   Societate
4190 1
Foto : ucoz.com
Igor Muntean

Încălţăminte, îmbrăcăminte, jucării, galanterie, parfumerie, textile şi alte mărfuri falsificate sînt prezente în abundenţă pe piaţa moldovenească. Produsele contrafăcute sînt expuse aproape în fiecare centru comercial, nemaivorbind de pieţe şi chioşcurile din stradă. Pînă nu demult, organele de drept priveau printre degete la acest fenomen, şi doar în rare cazuri reacţionau la adresările deţinătorilor de drept. Lupta cu falsificatorii a fost impulsionată după ce asupra acestui fapt au început să insiste Uniunea Europeană şi alţi parteneri de dezvoltare.

Doar de la începutul anului, poliţia a depistat peste 120 de cazuri de comerţ cu mărfuri contrafăcute sub cunoscute branduri occidentale. Potrivit statisticilor, cel mai frecvent în Moldova sînt falsificate astfel de branduri precum Adidas, Armani, Calvin Klein, Christian Dior, Gianni Versace, Guccio Gucci. Marfa contrafăcută este confiscată, iar după încheierea tuturor formalităţilor, este distrusă. Potrivit unor calcule preliminare, valoarea mărfurilor falsificate depăşeşte 10 milioane de lei.

În cadrul unei recente operaţiuni pe teritoriul ţării au fost depistate trei ateliere ce produceau articole textile contrafăcute. Aici era confecţionată îmbrăcăminte sub brandurile unor renumite companii. La depozite, oamenii legii au găsit marfă contrafăcută în valoare de aproximativ 2 milioane de lei.

În ultimul timp, poliţia a pornit 10 cauze penale în privinţa falsificatorilor. Aceştia sînt învinuiţi de utilizarea ilegală a mărcilor comerciale, precum şi de confecţionarea, păstrarea şi comercializarea producţiei falsificate. De altfel, majoritatea contravenienţilor se aleg cu sancţiuni administrative. Pe numele companiilor au fost întocmite peste o sută de procese verbale şi au fost aplicate amenzi în valoare de 110 mii de lei.

Într-un caz, directorul general al unei firme, împreună cu cîţiva complici, a organizat activitatea unui atelier ilegal de confecţii în cadrul fabricii pe care o gestiona. Marfa contrafăcută era comercializată angro, precum şi cu amănuntul. În acest atelier au fost depistate tipare, serjuri, mărci şi broderii cu simbolica unor branduri renumite. De asemenea, au fost ridicate documente financiare şi purtători electronici de informaţie. Pe urme fierbinţi au fost interogaţi 7 martori, ce au legătură cu producerea, păstrarea şi comercializarea mărfurilor contrafăcute. Valoarea exactă a prejudiciului cauzat companiilor deţinătoare de drept va fi stabilită de expertiză.

Într-un alt caz, a fost organizată comercializarea produselor falsificate de parfumerie franceză şi altor branduri mondiale. Substituenți aromatici de provenienţă necunoscută erau vînduți drept parfum de elită. Preţul unei sticluţe cu astfel de parfum costa de la 80 de lei. Aceste produse pot fi văzute şi acum pe străzile din centrul capitalei, unde sînt comercializate parfumuri.

Depozitul cu parfumuri contrafăcute se afla într-o casă arendată, de la periferia Chişinăului. În subsolul clădirii, oamenii legii au găsit cutii cu flacoane, pe care deja erau încleiate etichetele unor renumite case de parfum. Producţia finită avea semne evidente de falsificare – ambalaj necalitativ, coduri de bare neclare, calitatea proastă a cartonului şi lipsa stickerelor în limba română, care sînt obligatorii la comercializarea producţiei de import pe teritoriul Moldovei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?