X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Nantoi despre complicitatea guvernării de la Chișinău în nişte scheme obscure

28 aug. 2013,, 12:04   Politică
4763 2
Foto : timpul.md
Odată cu revenirea oficială la Kremlin a președintelui Vladimir Putin, Republica Moldova a devenit o piesă de schimb în jocurile geopolitice şi respectiv Federaţia Rusă, în mod direct, şi-a intensificat eforturile de anexare a unei părţi din teritoriul suveran al Republicii Moldova. De această părere este analistul politic Oazu Nantoi, care susține că vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care urmează să efectueze o vizită la Chișinău, dar și în Transnistria, este responsabil pentru promovarea acestei politici, transmite NOI.md.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Nantoi a spus că faptul că Rogozin, înainte de a pleca la Tiraspol, se întîlneşte cu cineva de la Chişinău, vorbeşte doar despre aceea că, deocamdată, ”guvernarea noastră se simte în defensivă şi nu îndrăzneşte să se opună acestor politici.”

Întrebat, în ce ar consta acest curaj din partea autorităţilor Republicii Moldova, cînd e vorba despre relaţia moldo-rusă, Nantoi a spus: „Eu nu sînt procurorul general şi nici centrul de combatere a corupţiei, dar consider că o parte din lipsa de coerenţă în comportamentul guvernărilor de la Chişinău se datorează complicităţii în nişte scheme obscure de obţinere a veniturilor ilicite în sectorul energetic. Ceea ce se întâmplă în relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia în domeniul energetic, nu vreau să spun SA ”Moldovagaz” şi ”Gazprom”, dat fiind faptul că concernul rus formal deţine circa 65% din acţiunile SA ”Moldovagaz”, e o companie fiică. Deci, nu poate fi explicată prin incompetenţă sau prin nu ştiu ce. Sînt nişte scheme obscure”.

Analistul politic a explicat că atîta timp cît rămîne neîndeplinită plenar hotărîrea Guvernului din octombrie 1998 cu privire la constituirea SA ”Moldovagaz”, care prevedea desfăşurarea unui audit internaţional pentru stabilirea cotelor definite ale acţionarilor în SA Moldovagaz, atîta timp cît diferiţi experţi din societatea civilă, insistă că cota statului Republica Moldova a fost premeditat redusă, de cîteva ori, în această SA ”Moldovagaz”, el ”are libertatea de a considera că în domeniul energetic există nişte interese obscure, care, într-o măsură oarecare, explică lipsa de fermitate şi de verticalitate în comportamentul guvernărilor de la Chişinău şi nu numai al celor de după 2009.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?