X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Valeriu Lazăr: Sîntem sortiţi, scrîşnind din dinţi şi respectînd neutralitatea, să ne ducem mandatul pînă la capăt

19 aug. 2013,, 15:53   Economie
4831 5
Foto : noi.md
Partea I

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a relatat într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei "Infotag", cărui fapt se datorează creşterea economică, obţinută în trimestrul I, de ce agricultura lipseşte dintre priorităţile "Strategiei de dezvoltare 2020", la care stadiu se află procesul de modificare a paradigmei economiei moldoveneşti şi dacă Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană va ajunge pînă la Summitul "Parteneriatului Estic".
"Infotag": Ce a stat la baza creşterii PIB-ului de 3,5% în primul trimestru al anului 2013?

Valeriu Lazăr: Se poate considera că, în conformitate cu toţi indicatorii macroeconomici, avem o creştere. Şi acest lucru ne bucură, mai ales după scăderea relativă din 2012 la toate componentele. Cel mai mare aport în creşterea PIB-ului l-a avut sectorul serviciilor, în special, comerţul, transportul şi comunicaţiile. Cota în PIB ajunge la 60%. În plus, exportul a crescut de două ori mai repede decît importul. Şi acesta este un caz rar cînd comerţul extern aduce o contribuţie pozitivă la creşterea PIB-ului. Industria a crescut cu 6%, investiţiile – cu 5-6%.

"I": Ce îl bucură pe ministrul Economiei în creşterea economică ?

V.L. Pentru mine, este important că are loc o creştere firească, însă, oricum, această creştere poartă un caracter de recuperare. Ne bucură faptul că, după toţi parametrii, se înregistrează o dinamică pozitivă, cu excepţia energeticii. Însă pentru mine, reducerea volumului de energie produsă şi consumată este un rezultat mai mult pozitiv decît negativ. Acest lucru vorbeşte despre faptul că noi reducem intensitatea energetică, producem mai multe mărfuri şi consumăm mai puţină energie. Unii experţi contestă acest lucru. Ei spun că nu se poate înregistra o creştere economică pe fundalul reducerii consumului de resurse energetice. În opinia mea, atunci cînd eficienţa energetică va fi la nivelul mediei europene, atunci, într-adevăr, ar fi o problemă. Astăzi, eu văd în asta un efect pozitiv. Este un element suplimentar pentru competitivitate.

"I": Dar ce Vă alarmează şi îngrijorează?

V.L. Din păcate, chiar şi în condiţiile unei creşteri, eu nu pot să fiu mulţumit de dinamica procesului investiţional. Ne vom dezvolta dinamic atunci cînd în Republica Moldova creşterea investiţiilor va fi de 10-15% anual. Acum avem o creştere lentă. Aş vrea ca volumul investiţiilor să crească de două-trei ori mai repede decît însăşi economia. Acest lucru este necesar şi pentru schimbarea paradigmei economice moldoveneşti. Aş vrea ca schimbările ce au loc, în special, la nivel de structură a PIB-ului, să fie mai rapide şi sesizabile.

"I": Devenind ministru al Economiei, aţi anunţat despre necesitatea schimbării paradigmei economice, care nu trebuie să se bazeze pe consum şi transferuri băneşti de peste hotare. Cum decurge acest proces? Care sînt piedicile?

V.L.: Este vorba despre schimbări de sistem şi structurale şi ele nu pot avea loc într-un an de zile, doi sau trei. Este un proces care, de regulă, are nevoie şi de cinci sau chiar zece ani de zile. În căutarea unui model optim, noi am încercat deja totul. O abordare extremă a fost restabilirea a tot ceea ce a fost în perioada Uniunii Sovietice, altă extremă – Moldova să fie o zonă offshore. Ambele variante sînt de mare impas. Pe parcursul a circa şapte ani pînă la venirea noastră la putere, s-a monitorizat o creştere, însă fără dezvoltare. Moldova pierdea anual 80-100 de mii de cetăţeni care plecau la muncă peste hotare.

În legătură cu acest fapt, noi am decis să schimbăm paradigma dezvoltării economice. Am reuşit să determinăm clar acest model. El este inclus în Strategia de dezvoltare naţională pînă în anul 2020. Provocarea noastră politică şi morală este de a trece la un nou model. De aceea, sarcina noastră este de a inversa această tendinţă de scurgere a capitalului uman şi de a schimba paradigma de dezvoltare economică. Este vorba despre crearea unui mediu favorabil de afaceri, atragerea investiţiilor autohtone şi străine.

"I": Au trecut deja patru ani, ce rezultate au fost obţinute?

V.L.: Să nu uităm că la începutul mandatului meu, aproximativ doi-trei ani, noi am luptat cu criza economică. De aceea, prima mea sarcină a fost de a elabora un plan de restabilire a stabilităţii financiare şi stopare a declinului economic. Din aceşti patru ani, doi am luptat cu criza, am restabilit echilibrul macroeconomic. În acelaşi timp, am creat condiţii pentru schimbare. De exemplu, noi am fost capabili să oprim tendinţa de reducere a ponderii industriei în PIB. Şi a început procesul invers. În 2011-2012, s-a înregistrat o creştere, deşi nesemnificativă.

"I": Peste cît timp vor fi resimţite efectele schimbării paradigmei economice?

V.L.: Cred că este vorba despre o perspectivă de 4-10 ani. Noi planificăm să eliminăm toate barierele pentru atragerea investiţiilor în industrie, oamenii nu vor mai pleca în masă şi vom vedea un proces invers. Atunci, cetăţenii moldoveni care au lucrat în alte state se vor întoarce în Republica Moldova cu o nouă gîndire, o nouă pregătire şi vor începe să lucreze în ţara lor.

"I": Cum contribuie situaţia politică din R.Moldova la dezvoltarea economică?

V.L.: Ceea ce se întîmplă în economia reală depinde foarte mult de situaţia politică. Din păcate, evenimentele politice de la începutul anului 2013 nu au fost în măsură să ajute în niciun fel şi au împiedicat dezvoltarea businessului şi îmbunătăţirea climatului investiţional. Investitorii vor previzibilitate, claritate şi reguli stabile de joc. Previzibilitatea comportamentului politicienilor are o influenţă directă asupra dezvoltării economice, adoptării deciziilor în business. Din păcate, avînd în vedere dependenţa puternică a economiei moldoveneşti de procesele ce au loc în regiune şi în Moldova, în republică nu există încă suficiente mecanisme interne de control şi echilibrare.

"I": Aţi fost unul dintre negociatori în cadrul procesului de formare a noii coaliţii de guvernare. Cum credeţi, în această perioadă, va fi clasa politică previzibilă şi se va menţine pînă la Summitul parteneriatului Estic de la Vilnius?

V.L.: Pentru mine Vilnius nu este punctul culminant. Este o staţie mică într-un drum care are un scop foarte important – creşterea gradului de dezvoltare, inclusiv competitivitatea Moldovei. Cred că partidele care au format Coaliţia poate că nu au învăţat încă toate lecţiile, însă, în orice caz, au acumulat o foarte bună experienţă. Concluziile au fost făcute. Nu pot să garantez, însă există toate motivele să credem că această Coaliţie îşi va duce mandatul pînă la viitoarele alegeri parlamentare ordinare. Avem puţin peste un an de zile. Suntem sortiţi, pe alocuri scrîşnind din dinţi, pe alocuri încercînd să păstrăm neutralitatea, să ducem acest mandat pînă la capăt.

Toată lumea înţelege că în timpul alegerilor trebuie să mergi la oameni cu rezultate. Iată de ce în cadrul Coaliţiei, partidele şi-au asumat responsabilitatea pentru anumite sfere de activitate. Nu este atît de simplu pe cît se vorbeşte precum că am împărţit între noi portofoliile. Noi am împărţit responsabilităţile şi sîntem sortiţi să participăm într-o competiţie sănătoasă pentru a obţine cele mai bune rezultate. În acelaşi timp, cu toţii sîntem în aceeaşi barcă şi nu putem obţine rezultate, dacă fiecare va mînui vîslele aşa cum îi convine. Oamenii nu vor vota pentru declaraţii frumoase.

Probabil că noi toţi împreună, cineva mai mult cineva mai puţin, a dezamăgit electoratul. Fie că lucrăm pentru un rezultat comun fie ne pomenim în opoziţie. Şi acest lucru nu este cel mai straşnic. Aflarea partidelor care sînt astăzi la guvernare în opoziţie poate însemna schimbarea la 180 de grade a cursului de dezvoltare a Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?