Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Maia Sandu: În acest an nu ne putem aştepta la îmbunătăţiri în sistemul educaţiei

19 aug. 2013,, 15:50   Societate
3990 6
Foto: inprofunzime.md
”În acest an nu ne putem aştepta la îmbunătăţiri în sistemul educaţiei, situaţie determinată de bugetul limitat”, a comunicat într-un interviu pentru Europa Liberă ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

Potrivit Agenţiei "Infotag", ea a remarcat că avem în educaţie în jur de 120 de mii de angajaţi – o bună parte dintre ei fiind de vîrstă medie şi pensionară.

"Avem o situaţie în care în anumite instituţii unde doresc să meargă tinerii specialişti, de obicei, în spaţiul urban, nu prea sînt locuri vacante. Şi avem situaţii în spaţiul rural, unde este mare nevoie de cadre didactice, şi acolo nu vrea să meargă tineretul. E o problemă mai complexă. Anul acesta o rezolvăm ca de obicei, mai păstrăm oameni în sistem, de vîrstă pensionară, care nu neapărat este o problemă", a spus ministrul.

Potrivit datelor oferite de minister, în acest an, vor merge în clasa întîi 35 de mii de copii – cu 1,3% mai puţini decît anul trecut. Diminuarea a fost determinată de faptul că mulţi copii au fost luaţi de părinţi peste hotare, de asemenea, în 2006 s-a înregistrat o rată mai scăzută a natalităţii.

Sandu a comunicat că transportarea elevilor la şcoală trebuie să fie asigurată de firmele locale, iar Ministerul Educaţiei doar va achita aceste servicii.

Ministrul a remarcat că din cele 1400 de şcoli şi grădiniţe, 40 % au nevoie de reparaţie capitală.

Doar pentru reparaţia instituţiilor preuniversitare din Chişinău, în 2013 au fost alocați 20,7 milioane de lei. La mijlociul lunii august, din cele 116 instituţii din capitală, mai puţin de o treime sînt gata pentru începerea noului an şcolar.

Pentru întreţinerea unui copil la grădiniţă, statul alocă pînă la 9 mii de lei. Pentru elevi, acest indice este de circa 7 mii de lei, iar pentru studenţi – pînă la 15 mii de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?