X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Alexei Tulbure: Justificarea nu va fi posibilă

17 aug. 2013,, 10:45   Politică
8508 10
Foto: rferl.org
Fostul șef al Delegației UE în R.Moldova, Dirk Schuebel, care și-a încheiat recent mandatul, a oferit un interviu pentru Radio Europa Liberă, dîndu-le la despărțire moldovenilor cîteva sfaturi cum să trăiască în cea mai săracă țară din Europa. Se dovedește că de toate necazurile Moldovei este vinovat nu guvernul incompetent și lacom, dar trecutul sovietic. Cetățenii noștri trebuie să se mulțumească cu ceea ce este și să fie răbdători – poate că în vreo zece ani ar putea fi mai bine. Adică obișnuiți-vă să trăiți, urmînd logica oficialului european, cu creșterea contrabandei, a criminalității și a corupției în toate organele puterii. Analiștii politici au calificat aceste declarații ale fostului șef al delegației UE drept o încercare patetică de a-și justifica activitatea eșuată în Republica Moldova.

Alexei Tulbure, fost ambasador al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite și Consiliul Europei, membru al Congresului Civil, intr-un comentariu exclusiv pentru "Puls", a declarat că ultimul interviu al lui Schuebel acordat postului de radio Europa Liberă nu seamănă a fi un interviu al unui purtător al culturii democratice europene și adie a ignoranță.

"Este un interviu absolut de neînțeles, la limita ignoranței și cu maniere aristocratice, folosite în discuțiile cu robi, și nu cu cetățeni cu drepturi egale ai unui stat european. De ce vorbesc despre ignoranță. Pentru că a căuta cauza problemelor actuale în trecutul sovietic, după douăzeci de ani de independență, cînd timp de douăzeci de ani în alte țări comparabile cu Republica Moldova au avut loc schimbări în bine, este incorect. Dacă totuși Schuebel a vrut să dea o explicație pentru ceea ce se întîmplă în Moldova, el ar fi putut apela la perioada noastră medievală. Acest lucru ar fi fost mult mai convingător”, a afirmat Tulbure.

El a declarat ca lipsa de succes în ultimii ani este motivată de faptul că "la putere au venit bandiți, iar Uniunea Europeană, pe acești bandiți, desigur, îi sprijină, fără a deschide gura. Și Schuebel are un rol în catastrofa în care s-a pomenit Moldova. El este responsabil pentru ceea ce se întîmplă în țară".

Declarațiile lui Dirk Schuebel precum că cetățenii Republicii Moldova, dacă doresc să vadă efectele așa-ziselor reforme, trebuie să rabde, Alexei Tulbure le-a apreciat ca fiind scandaloase. "S-ar putea înțelege așa – "da, la voi e foarte rău: contrabandă, criminalitate în creștere, atacuri raider, furt, corupție, dar trebuie să răbdați". Dacă Schuebel o astfel de propunere de "a răbda" ar fi făcut-o în Italia, Țările de Jos, Regatul Unit, Republica Cehă sau Ungaria, atunci din el și din cariera sa nu ar fi rămas nimic", s-a indignat interlocutorul publicației "Puls".

De fapt, spune Alexei Tulbure, "Schuebel le propune moldovenilor să renunțe la dreptul fundamental de a critica guvernul și de a-și exprima opiniile față de ceea ce se întîmplă. Adică, voi, dobitoacelor, închideți gura și orice s-ar fi întîmpla în țara dumneavoastră, răbdați, poate că în zece ani va fi mai bine".

"Adică ceea ce Schuebel a emis acum în interviu este o încercare stîngace de a justifica calitatea complet dezastruoasă a activității sale de patru ani aici, în Republica Moldova, ca reprezentant al Uniunii Europene. Ceea ce a făcut el aici în 2009-2013, într-o anumită măsură a contribuit la ceea ce avem astăzi. Iar astăzi avem o criză profundă în toate sferele vieții publice din Republica Moldova. Criză politică, criză economică, socială, spirituală și psihologică. Și la aceasta a pus umărul Dirk Schuebel, care acum face încercări stîngace de a se justifica", a rezumat Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?