Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Serghei Lavrov: 'Al treilea pachet energetic' afectează cooperarea Rusia - UE

15 aug. 2013,, 09:24   Externe
3537 1
Foto: finansistii.ro
Rusia este profund preocupată de demersurile UE vizînd aplicarea celui de-al treilea pachet de liberalizare a pieţei energiei, afirmă şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, într-un articol publicat în 'Journal of Common Market Studies Annual Review', transmite agenţia RIA Novosti.

Potrivit lui Lavrov, 'al treilea pachet energetic' afectează cooperarea dintre Rusia şi Uniunea Europeană, provocînd creşterea riscurilor sistemice şi făcînd anumite ţări membre mai puţin atractive pentru investitorii ruşi. 'În unele cazuri, constatăm o expropriere de facto a activelor companiilor ruse', susţine ministrul, arătînd că Moscova nu se aştepta să întîmpine o astfel de problemă în cadrul Uniunii Europene.

'Demersurile necugetate de acest gen riscă să torpileze încrederea şi să destabilizeze bazele parteneriatului nostru', a subliniat Lavrov.

Al treilea pachet de liberalizare a pieţii energiei conţine şase acte legislative care limitează dreptul producătorilor de energie să deţină şi să gestioneze reţele de transport de energie. El consacră, de asemenea, principiul separării activităţilor de producţie şi de transport al energiei. Orice companie străină care nu respectă acest principiu ar putea să fie interzisă pe piaţa UE.

Şeful diplomaţiei ruse a criticat, totodată, derularea anchetei lansate de Comisia Europeană privind posibilele încălcări ale legislaţiei UE de către Gazprom. 'Sîntem de asemenea preocupaţi de ancheta anti-monopol deschisă anul trecut (...) în cazul Gazprom care are o contribuţie importantă la securitatea energetică a Europei. Printre acuzaţiile aduse împotriva companiei figurează 'tendinţa sa de a impune clienţilor indexarea preţului la gaze raportat la preţul petrolului'. Or, această formulă - concepută de altfel de olandezi - nu a fost pînă în prezent contestată de nimeni şi continuă să fie aplicată de alţi furnizori de gaze în Europa', a spus ministrul.

'Dacă vor fi decise sancţiuni contra Gazprom, ar fi ultimul rău ce trebuie făcut pe pieţele unde acesta se confruntă cu o discriminare flagrantă', a subliniat Lavrov. El a amintit totodată că la summitul Rusia-UE din 20 - 21 decembrie anul trecut, de la Bruxelles, Moscova a transmis Comisiei Europene un proiect de acord vizînd neutralizarea efectului negativ al aplicării celui de-al 'treilea pachet energetic'.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?