Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Noua bombă cu ceas a Europei

14 aug. 2013,, 10:55   Externe
7416 1
Foto: protv.ro
Economia Islandei se topește, semănînd teamă în rîndul investitorilor de pe bîtrînul continent, informează CNN Fortune.

Daca din 2008 mica națiune insulară a reușit să evite o prăbușire economica de proportii, in principal datorita controalelor de capital impuse de guvern, care au dus la evitarea unei deprecieri monetare de proportii, bancile au mizat pe tactici de amanare in procesele cu creditorii, masura care acum isi dovedeste ineficienta.

In acest moment, nu sînt prea multe variante viabile pentru salvarea tarii si cea mai mare teama in randul oficialilor europeni este ca batranul continent va fi afectat de situatia care sta sa izbucneasca in zona. Prabusirea de care a avut parte Islanda in 2008 a contribuit la criza europeana si un alt scenariu similar va crea cu siguranta panica printre investitori.

In timpul perioadelor de boom economic, Islanda a operat mai degraba asemanator unui fond de investitii, decat unei natiuni suverane. Primele trei banci ale tarii au acumulat active din intreaga lume, asa ca la apogeul acestei situatii numarau de zece ori mai multi bani decat PIB-ul tarii.

In cele din urma, asa cum era de asteptat, totul s-a prabusit spectaculos. Fluxul investitional care alimenta profitul bancilor a scazut dramatic, ducand la o spirala a devalorizarii monetare, si nu numai, ce ameninta sa ingroape peste noapte toate economiile islandezilor. Guvernul a raspuns insa prompt crizei si, cu ajutorul Fondului Monetar International, a introdus controale de capital care sa limiteze fluxul de bani ce tranzita granitele tarii. Acest lucru a dus la pastrarea valorii monetare. In acelasi timp, FMI a imprumutat Islandei cinci miliarde de dolari pentru a o ajuta sa se puna din nou pe picioare. Si, desi nu pare a fi o suma mare de bani, reprezinta de fapt peste o treime din PIB-ul tarii.

In continuare, economia statului a dat semne de revenire, avansand intr-un ritm chiar mai bun decat vecinii sai. Rata somajului a scazut de la 8% in 2009, aproape la jumatate. In plus, increderea consumatorilor a crescut, asemenea turismului din tara, una din cele doua industrii majore, alaturi de pescuit.

In realitate insa, progresul economic al Islandei este abia vizibil. Guvernul si bancile nu au facut altceva decat sa adopte masuri temporare prin care sa amane rezolvarea problemelor. Controlul de capital a facut ca oamenii sa fie nevoiti sa cumpere mai mult bunuri locale, decat de import, ceea ce nu a fost neaparat un lucru bun, pentru ca a dus la o stabilizare economica artificiala. Intre timp, ratele mari ale dobanzilor au scumpit imprumuturile, iar PIB-ul national a incetinit la o crestere de numai 1,6% anul trecut si este de asteptat sa continua sa scada in acest an.

Consumul national si investitiile din Islanda sunt acum cu 20% mai slabe decat in perioada de dinaintea crizei si continua sa scada.

De ce afecteaza asta Europa? Pentru ca Islanda nu este singura tara de pe continent care a impus controale de capital. Momentul in care si restul statelor renunta la ele va fi definitoriu pentru moneda euro si integritatea economica europeana. Faptul ca Islanda ar putea da deja startul, va duce la un efect de domino.

In 2008, declansarea seriei de prabusiri economice a fost un semnal de alarma pentru ce urma sa le astepte pe restul tarilor si sistemelor lor bancare. Asa ca investitorii vor fi acum de doua ori mai atenti la situatia de aici si la masurile luate de guvern, incercand sa descopere din timp semnele unei evolutii similare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?