Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Producătorii de cereale cer autorităţilor să intervină pe piaţă

5 aug. 2013,, 12:08   Economie
3494 0
Foto: mk.ru
Producătorii de cereale din recolta anului 2013 solicită intervenţia statului pentru formarea preţurilor de piaţă la cereale.

Surse din cadrul Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect au relatat pentru "Infotag" că recolta de cereale din acest an a depăşit 1 milioane de tone, fiind de două ori mai mare decît cea de anul trecut.

Producătorilor de cereale li se propune să vîndă grîul la preţul de 1,5 lei pentru un kg, preţ care nu acoperă toate cheltuielile pentru cultivarea lui.

"Aceste preţuri sînt de două ori mai mici decît cele din 2012, cînd un kilogram de grîu putea fi achiziţionat cu 3 lei/kg", a spus interlocutorul Agenţiei, propunînd ca statul să intervină şi să achiziţioneze grîul la un preţ care ar susţine producătorii agricoli. Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a relatat pentru "Infotag" că, în 2013, cheltuielile pentru cultivarea grîului au constituit în jur de 6 mii de lei pentru un hectar.

"În condiţiile unei productivităţi de 30 de q/ha şi a preţului actual, venitul este de doar 4,5 mii lei, în timp ce 1,5 de lei constituie pierderile agricultorilor", a explicat Slusari.

El susţine că în situaţia actuală cînd preţul la grîu este nefavorabil, agricultorii trebuie să aştepte pînă cînd preţul se va forma definitiv, însă pentru aceasta au nevoie de depozite speciale, de care nu dispun toţi agricultorii.

"Mulţi producători sînt limitaţi în timp, avînd credite la bănci, care trebuie achitate", a spus Slusari.

Referindu-se la problema "intervenţiei statului pe piaţă", preşedintele UniAgroProtect a menţionat că intervenţiile ar fi susţinute de producătorii de cereale care nu pot aştepta majorarea preţurilor pînă în toamnă.

Experţii şi specialiştii pieţei au relatat pentru "Infotag" că preţul actual de 1,5 lei pentru un kg de cereale este rezultatul acţiunilor monopoliştilor care doresc să cumpere grîul la preţuri cît mai mici posibile.

"Preţul la cereale în Ucraina, de exemplu, este mai mare, fiind de 2,5 lei pentru 1 kg de grîu cu un nivel de gluten de 20-23%", au explicat experţii.

Reprezentanţii UniAgroProtect susţin că statul ar putea achiziţiona de pe piaţă 30 mii tone de grîu la preţul de 2,5 lei pentru un kg.

"Asta ar permite statului ca iarna să vîndă grîul. Astfel de intervenţii ale statului ar juca un rol pozitiv, evitînd majorarea sau scăderea bruscă a preţurilor la grîu", susţin specialiştii.

"Moldova este o ţară mică. Ea nu poate influenţa formarea preţurilor în regiune. Însă, cu ajutorul unor intervenţii pe piaţă bine gîndite şi la timp, statul poate susţine producătorii agricoli", consideră Alexandru Slusari.

Tradiţional, statul cumpără pentru necesităţile sale în jur de 60-70 mii de tone de cereale. În acest an, brutăriile trebuie să-i restituie statului 30 mii de tone de grîu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?