Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4037

Siria: Assad vrea să rezolve criza strivind rebeliunea 'cu o mînă de fier'

5 aug. 2013,, 10:17   Externe
3881 5
Foto: alalamiatv.com
Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a exprimat duminică seara hotărîrea de a zdrobi 'cu o mînă de fier' rebeliunea care încearcă de peste doi ani să-l înlăture de la putere, informează AFP.

'Nicio soluţie nu poate fi găsită cu terorismul, decît reprimîndu-l cu o mînă de fier', a declarat preşedintele Assad în cursul uneia dintre rarele sale alocuţiuni rostite la televiziunea publică.

În discursul său, care a durat 45 de minute, şeful statului a încurajat forţele armate să continue să-i combată pe rebeli, calificaţi de regim drept terorişti. 'Criza nu va fi rezolvată decît pe cîmpurile de luptă', a lansat el.

Încurajat de două importante succese militare, Bashar al-Assad adresase deja joi un mesaj militarilor cu ocazia sărbătoririi armatei. 'Dacă în Siria nu eram siguri de victorie, noi nu am fi avut capacitatea de a rezista şi nu am fi putut continua bătălia' după mai mult de doi ani de război, subliniase el.

De asemenea, preşedintele a efectuat una din rarele sale deplasări în afara Damascului pînă la o fostă bază a rebelilor şi autorităţile au difuzat imagini în care îi saluta pe soldaţi.

Cu puţin timp înainte de intervenţia sa televizată de duminică, preşedintele Assad împărţise un 'iftar' (ritual musulman în timpul Ramadanului: masă luată la apusul soarelui, întrerupînd postul din timpul zilei) cu personalităţi politice şi religioase ale Siriei, salutînd poporul sirian care 's-a situat de partea armatei', potrivit agenţiei SANA.

În cursul alocuţiunii televizate, Assad a estimat că Coaliţia Naţională Siriană (opoziţia) a eşuat şi că nu are niciun rol de jucat în căutarea unei soluţii pentru a pune capăt conflictului care însîngerează ţara de 28 de luni. Potrivit lui, ea 'nu este fiabilă' şi este 'în solda a cel puţin unei ţări din Golf'.

Opoziţia siriană şi-a exprimat duminică disponibilitatea de a coopera la o 'anchetă imparţială a crimelor de război' comise în conflictul sirian, răspunzînd astfel unui apel al lui Navi Pillay, Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului.

Pe de altă parte, cinci membri ai unei familii favorabile regimului au fost asasinaţi duminică de bărbaţi înarmaţi în nordul Damascului, a indicat Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH).

În vestul ţării, o bătălie între rebeli şi forţele regimului a provocat moartea a cel puţin 30 de persoane din ambele tabere duminică, a mai anunţat OSDH, şi o maşină-capcană a explodat la un post de control al armatei în cartierul Boustane al-Dour, din sudul Damascului.

Forţele regimului au continuat să bombardeze Barze (în nordul ţării) şi Jobar (est), a precizat OSDH, adăugînd că în luptele din Jabal al-Akrad, provincia Lattakia, 12 rebeli şi 19 soldaţi au fost ucişi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?