X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

SONDAJ: La ce visează tinerii de azi

5 aug. 2013,, 09:59   Societate
10126 1
Foto: enational.ro
Majoritatea tinerilor de azi nu știu ce-și doresc în viitor. Un sondaj realizat de către Ad Asta Group în rîndul absolvenților de liceu arată că aceștia sînt dezorientați în alegerea unei profesii, transmite NOI.md.

Mulți dintre tineri nu știu exact ce-și doresc să studieze, fiind nevoiți să ia o decizie pripită. Unii chiar au depus actele la cîteva facultăți total diferite precum medicină și limbi străine. Marile întrebări pentru care mulți dintre viitorii studenți nu au un răspuns sînt "Ce vreau să studiez"? și "Care este visul meu?".

Din cei 76 de tineri chestionați, 49% au spus ca le-a fost dificil să aleagă o profesie. Marea majoritate – 74%, au afirmat ca ar folosi servicii de ghidare în carieră, dacă ele ar exista, 22% au răspuns negativ, iar 4% nu au dat nici un răspuns.

Întrebați ce vise au, mulți dintre tineri au spus că nu știu ce-și doresc, iar o bună parte dintre ei au menționat că și-ar dori să muncească în SUA sau Europa. Iată cîteva dintre visele enunțate de viitorii studenți:

- "Vreau să cunosc engleza și să călătoresc prin lume, să fac cunoștință cu mari muzicieni, să se schimbe conducerea, să luăm exemplu de la țările civilizate".

- "Vreau să dau cu bine examenul de admitere, să absolvesc cu bine și să am un post de lucru cu un salariu decent în țara mea".

- "Să pot schimba multe lucruri în R.Moldova. De exemplu, birocrația la minim, corupția la minim, oportunități reale pentru tineri, nu doar vorbe goale".

- "Vreau să cred că limba franceză mă va duce unde merit. Eu vreau să lupt pentru o carieră în străinătate, iar poarta să-mi fie România".

- "Vreau să plec în SUA".

- "Visul meu este să mă realizez ca profesionist în domeniul telecomunicațiilor în R. Moldova, pentru că este o ramură ce necesită o dezvoltare în țară și oferă foarte multe posibilități".

În total au fost chestionați peste 100 de viitori studenți care și-au încercat norocul la USM, UTM, ASEM, AMTAP și USMF ”Nicolae Testimițanu”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?