X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Banca Naţională va începe activitatea de dezvăluire a informaţiei privind acţionarii reali ai băncilor cu Moldova Agroindbank

2 aug. 2013,, 15:33   Economie
4327 0
Foto: unimedia.info
Banca Naţională a Moldovei (BNM) va începe activitatea de dezvăluire a informaţiei privind acţionarii finali ai băncilor cu Moldova Agroindbank, le-a declarat jurnaliştilor guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Potrivit agenţiei "Infotag", funcţionarul a amintit că amendamentele la Legea cu privire la instituţiile financiare care urmăresc asigurarea transparenţei în structura băncilor au intrat în vigoare în luna aprilie a acestui an.

"Sîntem hotărîţi să implementăm aceste prevederi. BNM elaborează deja o serie de regulamente, care urmează să fie înregistrate la Ministerul Justiţiei. Acestea trebuie să aducă mai multă claritate pentru acţionarii băncilor referitor la comportamentul regulatorului pe baza rigorilor noi. Testul principal de implementare a normelor noi va fi dezvăluirea deţinătorilor de acţiuni finali la Moldova Agroindbank", a adăugat responsabilul.

"La această etapă aşteptăm decizia Curţii de Apel Chişinău cu privire la acţiunea noastră referitoare la decizia Judecătoriei sectorului Buiucani (care îi interzice regulatorului să efectueze orice acţiuni - n.r.). Sperăm că decizia Judecătoriei sectorului Buiucani va fi anulată. Şi atunci cînd vom fi cu mîinile dezlegate, vom întreprinde măsuri foarte hotărîte şi îl vom da în vileag pe fiecare acţionar al MAIB. Apoi, pas cu pas, Banca Naţională îi va da în vileag pe acţionarii din alte bănci", a spus şeful instituţiei.

Conform spuselor lui Drăguţanu, "lipsa de transparenţă în structura acţionarilor băncii este una dintre problemele extrem de serioase".

"Nu este vorba despre birocraţie sau dorinţa Băncii Naţionale de a obţine nume, fotografii, ci de riscurile că într-un viitor nu prea îndepărtat, marii creditori financiari ai Moldovei, în special, creditorii şi investitorii sectorului bancar, nu vor dori să-şi extindă activităţile din Moldova, pentru că nu vor cunoaşte cu cine au de a face", s-a arătat îngrijorat guvernatorul BNM.

Drăguţanu a precizat că, potrivit amendamentelor la Legea cu privire la instituţiile financiare, BNM va avea pîrghii suplimentare de influenţă asupra băncii, a conducerii şi acţionarilor acesteia, dacă aceştia nu vor dori să ofere informaţie.

"Fireşte, vor fi tentative de opunere acestui proces. Succesul celor concepute va depinde de felul în care se vor comporta judecătoriile din Moldova, cît de rapid şi de hotărît noi vom implementa normele legii noi", a declarat şeful BNM.

Agenţia "Infotag" a comunicat anterior că în luna aprilie a acestui an au intrat în vigoare amendamentele la Legea cu privire la instituţiile financiare, cu privire la Banca Naţională, la Codul de procedură civilă, Codul de executare şi Codul Contenciosului Administrativ, care au ca scop sporirea transparenţei în sistemul bancar şi prevăd dezvăluirea informaţiei cu privire la acţionarii reali ai băncilor, dar şi interzic companiilor off-shore să deţină acţiuni la băncile moldoveneşti.

Legea stabileşte şi sancţiuni pentru furnizarea de date neveridice despre componenţa acţionarilor şi deţinătorii finali ai băncilor; blocarea anumitor drepturi – de vot, de convocare a adunării generale a acţionarilor sau includerea anumitor chestiuni în ordinea de zi pentru băncile care nu prezintă Băncii Naţionale şi publicului larg informaţii veridice despre acţionarii lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?