X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Expert Grup: Moldova – o țară fără speranță?

2 aug. 2013,, 12:50   Societate
3429 1
Foto: demografie.md
Moldovenii sînt preocupați mai mult de ziua de mîine și de ideea de a supraviețui decît de realizarea personală. Majoritatea dintre ei sînt interesați să emigreze și nu au încredere în stat și în instituțiile lui. Acestea sînt cîteva dintre concluziile la care au ajuns experții de la Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, care, în parteneriat cu Fundația Friedrich-Ebert-Stiftunga, au realizat Raportul de Stare a Țării 2013. Acesta reprezintă o analiză obiectivă a situației Moldovei în următoarele domenii: politica internă și cea externă, tehnologii, economie, capitalul uman și demografia.

Potrivit raportului, o parte importantă a cetăţenilor Moldovei nu împărtășesc politicile pe care le implementează statul, deoarece acestea ”se abat de la realizarea interesului public”. Experții consideră că dezamăgirea populației în instituțiile democratice, în paralel cu nivelul înalt de sărăcie, ”alimentează riscurile venirii la putere a unui regim autoritar”.

Mai mult, Moldova este o ”societate închisă”, iar cetățenii participă insuficient la luarea de decizii, arată raportul. Experții spun că ”Moldova trebuie să accelereze eforturile în direcția integrării europene, aceasta fiind singura opțiune strategică compatibilă cu obiectivul de modernizare a țării și creștere a bunăstării cetățenilor”. Prioritate pentru instituțiile de stat ar trebui să fie eradicarea corupției din sistem și comunicarea mai intensă cu populația, afirmă experții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?