Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Mass-media: Acordul de asociere cu UE ar însemna pentru Moldova renunţarea la regiunea transnistreană (VIDEO)

31 iul. 2013,, 12:20   Politică
4582 8
Foto: trm.md
Uniunea Europeană şi Polonia şi-au concentrat toată atenţia asupra Ucrainei. Între timp, Nistru stă pe o bombă cu ceas întîrziat care ar putea exploda întreaga politică est-europeană a Uniunii Europene. Aceasta este tema unui articol despre Republica Moldova abordată de publicaţia poloneză ”Rzeczpospolita”.

Autorul articolului, Andrzej Talaga, este de părere că pentru Chişinău, Uniunea Europeană şi Varşovia ar fi mai avantajoasă semnarea Acordului, chiar dacă aceasta ar însemna o creştere a tensiunilor cu separatiştii şi pierderea speranţei de redobîndire a controlului asupra raioanelor din estul ţării.

Promovînd ideea Uniunii Vamale şi a celei Eurasiatice, Moscova încearcă să traseze limitele sferei sale de influenţă, în care, pe lîngă Belarus şi Ucraina ar trebui să intre şi Republica Moldova. "Rusia este pe cale de a zădărnici intenţia UE de a încheia Acordul de asociere cu Republica Moldova - cel mai pro-occidental stat din fostul spaţiu sovietic. În cazul în care îi va reuşi acest joc, UE va suferi o înfrîngere de imagine, dar şi mai grav - una geo-strategică", evidențiază autorul.

"Între timp, Republica Moldova a avansat cel mai mult în direcţia Occidentului. Desigur, nu din punctul de vedere geografic, ci economic şi politic. Toate ar merge în direcţia cea bună, dacă nu ar întîmpina rezistenţa Rusiei, înarmată cu cel mai puternic instrument de presiune: Transnistria".

Cu referire la Transnistria, editorialistul polonez, vine cu unele argumente. "Moscova are mulți ași: separatiștii primesc din partea Rusiei nu doar o mulțime de subvenții directe, dar și gazul gratuit. Politicieni ruși vorbesc chiar de posibilitatea recunoașterii independenței republicii și integrarea acesteia la Uniunea Vamală și cea Eurasiatică pentru compensarea pierderilor economice de la semnarea posibilului acord al Chișinăului cu privire la crearea zonei de comerț liber", se arată pe site-ul publicației.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?