X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

De ce în Moldova carnea e scumpă

28 noi. 2017,, 17:01   Societate
21447 11

Victor Surujiu

Pe tejghelele magazinelor sortimentul produselor din carne crește încontinuu, în cea mai mare parte datorită livrărilor ilegale de carne ca materie primă pentru aceste produse.

Experții consideră că presiunea continuă a importurilor ilegale este una dintre principalele probleme ale sectorului. O altă trăsătură caracteristică este monopolizarea pieței, în urma căreia, periodic, o parte dintre procesatori se pomenesc fără materie primă, cu capacitățile de producere neutilizate la randament maxim. Și dacă autoritățile declară că nu mai există probleme pe piața cărnii, experții susțin contrariul.

Producătorii suportă pierderi

Camera de Comerţ Americană din Moldova (AmCham) susține că în țara noastră prețurile înalte la carne se explică prin deficitul de materii prime pe piața internă și livrările limitate din UE și CSI. În special, în anul 2016, pentru a proteja piața internă, Guvernul Moldovei a introdus restricții pentru un șir de mărfuri ucrainene, inclusiv carnea și produsele lactate. Pentru acestea au fost stabilite cote, la a căror depășire acționau taxe mai mari cu 10-20%. În 2017 decizia a fost anulată, însă, din cauza izbucnirii focarelor de pestă porcină în unele regiuni ale Ucrainei, au apărut restricții la importurile cărnii de porc și produselor din carne.

Experții de la AmCham estimează veniturile ratate de producătorii autohtoni în urma deficitului de materii prime la suma de 0,6 milioane de lei, iar pierderile nete – la 50 de mii de lei pe zi. La recenta întrevedere cu producătorii și procesatorii de carne la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-a menționat că prețul cărnii de porc pe piața internă ajunge la 3 euro per kilogram, în timp ce în UE aceeași carne costă 1,7 euro (grație subsidiilor solide pentru producători ).


Luna trecută, AmCham a adresat Guvernului o scrisoare cu solicitarea de a majora cota anuală a importurilor cărnii de porc și a celei de pasăre din UE, și acordat acestor importuri un regim preferențial de cîteva luni.

Însă șeful ANSA, Gheorghe Gaberi, a propus să fie găsite rezerve pentru micșorarea prețurilor pe piața internă. Cei de la Agenție consideră că cererea importatorilor de majorare a cotei este nefondată. Una dintre soluțiile propuse este încheierea contractelor pe termen lung între producătorii de carne și întreprinderile procesatoare, ceea ce va permite protejarea parțială a pieței de factorii externi. Între timp, fermierii se plîng de faptul că întreprinderile prelucrătoare nu se grăbesc să cumpere carnea moldovenească, preferînd-o pe cea de import, care e mai ieftină.

Exportul versus importul

Pentru consumatorul simplu principala consecință a lipsei unei politici de stat bine gîndite în această sferă este prețul înalt al produselor de carne. În piețe prețurile continuă să fie dictate de intermediari, de aceea, marfa este comercializată la un preț mult mai mare decît cel de achiziție. Iar producătorii înșiși au acces limitat în piețe, ceea ce permite menținerea prețurilor înalte. Spre exemplu, pe piață un kilogram de carne de porc costă aproximativ de 2,5-3 ori mai mult, comparativ cu prețul mediu de achiziție a produsului.

Specialiștii de la Ministerul Agriculturii, intervievați de NOI.md, au explicat că la prețul de achiziție se adaugă costul sacrificării, transportării, cel al resurselor energetice și alte cheltuieli. În cele din urmă, la ieșirea din abator kilogramul de carne de porc costă mai scump, la prețul produsului se adaugă și TVA, după care carneaajunge laintermediariicare domină piațași aceștiaumflă prețurile.

Reprezentanții Ministerului vorbesc despre încheierea epocii monopolurilor în sectorul dat, reducerea importurilor și deschiderea unor noi oportunități de fabricare, în Moldova, a unui produs ecologic și exportarea ulterioară a acestuia. Dar experții susțin că indicatorii sînt influențați de livrările de carne de contrabandă, de la care nu se dau într-o parte nici chiar unele rețele comerciale mari. Producătorii autohtoni care oferă carne mai ieftină și mai calitativă nu au șanse să ajungă acolo.

În realitate, menționează experții, este doar o chestiune de redistribuire a fluxurilor financiare. La timpul lor, unii oficiali au fost înlăturați de la troaca ce le permitea să elibereze autorizații pentru importurile de carne. Însă renumitele ”plicuri” și schemele de livrări ilegale de carne nu au dispărut, de aceea crescătorilor autohtoni de animale le este dificil să-și comercializeze marfa pe piața internă și să-și dezvolte afacerile.

În urma Europei și Statelor Unite

În multe țări ale UE prețurile produselor din carne comercializate în supermarketuri nu prea diferă de cele din Moldova, ba chiar pot fi mai mici. În majoritatea țărilor UE prețul cărnii și a produselor din carne, inclusiv mezeluri și afumături, variază în limitele 3-9 euro per kilogram, în funcție de categoria cărnii și calitatea afumării. Să zicem, în Ungaria prețul parizerului pornește de la 2 euro. Cei care l-au gustat susțin că acesta nu poate fi comparat cu cel din Moldova – este mult mai gustos. La Roma, Berlin sau Viena, într-o rețea democratică de supermarketuri, poți cumpăra afumături de porc de calitate la preț de 3-5 euro per kilogram. La piață – și mai ieftin. Iar pulpele de pui costă de la 2-3 euro (congelate) la 3-4 euro (afumate), tot grație subvențiilor de stat pentru fermieri.

În același timp, să nu uităm că nivelul de salarizare a europenilor depășește cu mult veniturile populației din Moldova. În țara noastră consumul de carne și produse din carne, pe cap de locuitor, este în continuare mult depășit de cel din țările dezvoltate. Deși medicii ne recomandă să consumăm carne cel puțin de două ori pe săptămînă, mulți dintre concetățenii noștri și-o pot permite doar de sărbători. Cetățenii cu venituri modeste reduc consumul de carne după fiecare scumpire a ei. Din datele Biroului Național de Statistică, în octombrie 2017, prețul cărnii de porc a crescut cu 2,5%. Carnea de pasăre, produsele din carne și semifabricatele s-au scumpit cu 1,5%, carnea de vită – cu 1,4%. Asemenea scumpiri au loc aproape în fiecare lună.

Dacă în SUA fiecare om consumă 120 kg carne pe an, în UE – cca 80 kg, în Rusia – 65 kg, apoi în Moldova consumul mediu anual de carne per persoană constituie cca 40 de kilograme. Cu alte cuvinte, anual, un moldovean consumă în medie de trei ori mai puține produse din carne decît un american și de două ori mai puține decît un european.

Comentînd aceste cifre, specialiștii de la Ministerul Agriculturii și de la ANSA vorbesc despre intenția de a spori, în viitorul apropiat, consumul mediu anual de carne cel puțin de două ori. Specialiștii acestor instituții se stat consideră că pe viitor putem aștepta o creștere moderată a consumului produselor din carne, însă volumul pieței va crește mai lent decît cel al consumului individual, dat fiind declinul numărului de locuitori în țară.

Totodată, s-a constatat că autoritățile operează doar cu cifre depersonalizate și că nu există calcule și strategii privind sporirea nivelului de consum al produselor din carne de către populația cu venituri mici. Căci indicatorii medii sînt la fel ca ”temperatura medie pe spital”: unii pot cumpăra regulat produse din carne, alții își permit aceste cheltuieli doar arareori.

Un business tot mai puțin atractiv

Cel mai zgomotos scandal din jurul pieței cărnurilor s-a produs în 2009, cînd Centrul Național Anticorupție a depistat un șir de scheme ilegale. În privința a șase companii importatoare au fost deschise dosare penale, fiecare dintre acestea fiind amendată. Carnea era cumpărată din Brazilia și Argentina, după care actele erau trecute prin off-shore și, într-un final, la vamă ajungea marfa care pe hîrtie costa foarte puțin. Asta permitea minimizarea impozitelor și sporirea multiplă a profitului. De exemplu, un singur furnizor, timp de trei ani, a importat în Moldova 3,2 mil. tone de carne, dar a primit autorizație pentru numai 2 mii de tone.

„Pe parcursul ultimilor ani, organele de drept și-au îndeplinit sarcina, dar numai în contextul în care aceasta a fost pusă, menționează unul dintre experți. Ei au lichidat niște scheme create în folosul unor importatori concreți. Dar au apărut alte scheme și metode, în special cresc livrările ilegale ale acestui grup de mărfuri prin Transnistria. Drept consecință, lupta cu infractorii de pe piață se face prin mijloace care, într-un final, duc la un dezechilibru și mai mare al acestei pieți și la păstrarea breșelor pentru contrabandă.”

Chiar și atunci cînd importurile de carne din Ucraina au fost interzise pentru prevenirea răspîndirii pestei porcine pe teritoriul țării, angajații ANSA depistau în mod regulat pe piețele din capitală loturi de produse din carne din țara vecină. În perioada interdicției volumul produselor confiscate la hotarul cu Ucraina a depășit șase tone.

Analiștii prognozează noi scumpiri pe piața internă și menționează că în Moldova ramura zootehnică nu reușește să asigure volumul de fabricare a produselor din carne necesar pentru a satisface cererea de consum. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în ianuarie-septembrie 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea animalelor și păsărilor în toate categoriile de gospodării s-a redus cu 2,4% – și la întreprinderile agricole, și în gospodăriile casnice. Pentru producători, zootehnia și creșterea păsărilor devine un business tot mai puțin atrăgător, în timp ce contrabandiștii și intermediarii au posibilitatea să obțină profituri fabuloase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?