X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Ostalep: Guvernarea datorează moldovenilor unele explicații

29 iul. 2013,, 12:57   Politică
6384 6
Foto: noi.md
Recent, ex-consilierul prezidențial în timpul mandatului liderului PL, Mihai Ghimpu, în calitate de președinte interimar al R.Moldova, Dan Dungaciu, a declarat următoarele:

“În decembrie 2009, Ministerul Afacerilor Externe, condus atunci de actualul premier, semna cu partea ucraineană un document de protejare reciprocă a minorităţilor. Textul stipula că R. Moldova va proteja drepturile minorităţii ucrainene, iar Ucraina – drepturile minorităţi moldoveneşti. Dintr-o trăsătură de condei, comunitatea românească din Ucraina dispare din peisaj şi devine „moldovenească”. Gestul Chişinăului a stupefiat Bucureştiul. Discret, Chişinăul s-a repliat şi a transmis că documentul nu va fi ratificat în Parlament”.

Contactat de NOI.md să comenteze aceste declarații, fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a spus că, deși sîntem deja în luna iulie 2013, documentul semnat cu Ucraina așa și nu a fost ratificat. Potrivit lui, există toate motivele de a suspecta guvernarea “de trișare în raport cu interesele moldovenilor nu doar din Ucraina”.

„Trebuie să subliniez că în cercurile diplomatice de la Chișinău s-a discutat încă în 2011 despre angajamentele ciudate pe care și le-a asumat un viceministru de externe care a vizitat România și căruia i-au fost expuse îngrijorările Bucureștiului după semnarea documentului cu Ucraina. Acest viceministru, responsabil de relațiile bilaterale, nu s-a grăbit să explice colegilor din România despre importanța ratificării documentului, care ar proteja interesele moldovenilor din Ucraina, ci, din cîte vedem din declarațiile ex-consilierului prezidențial, a transmis discret ca documentul nu va fi ratificat în Parlament. Spre regret, Dungaciu are dreptate și, după 4 ani, Parlamentul așa și nu a ratificat acest document”, a menționat Ostalep.

Potrivit lui, dacă ne mai aducem aminte de recentul incident care a avut loc cu reprezentantul comunităților moldovenești din Ucraina, care, la întîlnirea cu șeful Guvernului de la Chișinău, a abordat deschis problema lipsei oricăror acțiuni reale din partea guvernării pentru a promova interesele moldovenilor peste hotare, apar mai multe întrebări.

“În primul rînd, guvernarea ar trebui să explice care este motivul neratificării acordului ce are scopul de a promova interesele moldovenilor în Ucraina. Patru ani nu poate fi ratificat un document atît de important? Este oare adevărată declarația ex-consilierului prezidențial potrivit căruia Chișinăul discret a transmis mesajul României că nu va ratifica acest document? Pentru că dacă Chișinăul nu recunoaște existența moldovenilor peste hotare decît în timpul alegerilor, ar trebui sa fie cunoscut acest lucru. Pentru că dacă Chișinăul oficial ratifică acordurile internaționale legate de apărarea intereselor moldovenilor doar cu acceptul Bucureștiului sau al altor capitale, ar trebui să nu se ascundă prin popușoaie europene, ci să declare acest lucru deschis. În acest caz, moldovenii, care tot mai mulți sînt peste hotare decît în țara lor, ar putea să lucreze cu guvernele de care depinde ceva și să nu aibă așteptări de la cei de care nu depinde nimic și care se numesc ”guvernare” atît timp și în măsura cît le permit alte capitale. Iar întrebarea principială ramîne: cînd concret va fi ratificat acordul cu Ucraina?” a conchis Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?