X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Usatîi cere bani de la CNI pentru afectarea onoarei

26 iul. 2013,, 12:30   Politică
4320 2
Foto: simpalsmedia.com
Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci cînd a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.

În actul de constatare emis de CNI este menţionat faptul că membrii Comisiei au examinat sesizarea Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) cu privire la eventuala încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese de către Andrei Usatîi, manifestat în acţiuni de reorganizare a Spitalului Clinic Republican prin absorbţia de către acesta a Institutului de Cardiologie şi a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie. CNA argumenta că, în aşa mod, oficialul îşi creează condiţii favorabile de administrare a acestor instituţii, inclusiv sub aspect economic, după încheierea mandatului de ministru, notează moldovacurata.md.

La rîndul său, Andrei Usatîi nu a fost de acord cu actul emis de CNI, aşa că la 12 iunie curent a depus la Judecătoria sectorului Rîşcani din municipiul Chişinău o cerere de chemare în judecată cu privire la anularea actului de constatare emis de CNI. În cererea publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, oficialul afirmă că actul emis de CNI conţine o serie de erori atît de fapt, cît şi de drept, erori care într-un final duc la ilegalitatea acestuia.

Prin urmare, Andrei Usatîi solicită repararea prejudiciului moral în mărime de 20 de mii de lei, deoarece faptele invocare de CNI ar fi de natură ilicită şi i-ar afecta grav onoarea, cinstea şi demnitatea personală. „Gravitatea daunei morale cauzate rezidă în faptul că astfel de învinuiri serioase au un potenţial de a duce la demisia unui demnitar atît de înalt”, mai este specificat în cerere.

La rîndul său, preşedintele CNI, Anatolie Donciu, susţine că şedinţa de judecată în cazul Usatîi nu s-a desfăşurat încă, dar a ţinut să precizeze că în bugetul CNI pentru anul 2013 nu sînt planificate resurse financiare pentru eventuale prejudicii morale pe care va trebui să le achite instituţia în urma pronunţării unor hotărîri de judecată. „Vom merge pînă în instanţa superioară pentru a ne apăra cauza”, afirmă Anatolie Donciu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?