X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Acordurile, la care au ajuns președinții Moldovei și Armeniei

9 noi. 2017,, 18:00   Politică
2079 1

Moldova și Armenia intenționează să intensifice cooperarea comercial-economică, precum și să examineze posibilitatea lansării unui zbor direct între capitalele celor două țări.

Aceste chestiuni au fost discutate în cadrul întrevederii, pe care a avut-o președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la Erevan, cu omologul său armean, Serzh Sargsyan, în cadrul vizitei sale oficiale în Armenia.

Potrivit informațiilor oferite de Serviciul de presă al șefului statului moldovenesc, a avut loc un dialog confidențial și sincer, care a confirmat că relațiile dintre țările noastre se află la un nivel bun, fiind bazate pe încredere reciprocă și respect.

Igor Dodon i-a mulțumit liderului Armeniei pentru invitația de a veni în vizită oficială Republica Armenia. Președintele Republicii Moldova este convins că această vizită și întîlnirile bilaterale, organizate în cadrul șederii sale la Erevan vor contribui pe deplin la consolidarea relațiilor de prietenie și cooperare dintre statele noastre.

Părțile au discutat în detaliu problemele actuale de pe agenda cooperării moldo-armene, au trasat obiectivele, care urmează a fi atinse, desemnînd direcțiile pe care e necesar să ne mișcăm, în scopul realizării, pas cu pas, a planurilor propuse.


Igor Dodon a menționat că în acest an e marcată cea de-a 25-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre Moldova și Armenia. În această perioadă au fost întreprinse o serie de măsuri comune în vederea consolidării cooperării dintre țările noastre, atît bilaterale, cît și multilaterale.

Șeful statului moldovean a subliniat, în mod special, cooperarea la nivelul organizațiilor interregionale și internaționale, mulțumindu-i părții armenești pentru susținerea aspirațiilor Republicii Moldova de a obține statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Președintele Republicii Moldova a menționat importanța experienței de muncă și a acelor avantaje, pe care le-a primit Armenia de la Uniunea Economică Eurasiatică.

Președinții statelor au subliniat dinamica pozitivă a dezvoltării dialogului politic dintre Moldova și Armenia, fiind confirmată cointeresarea ambelor țări de susținere și aprofundare, în continuare, a relațiilor politice la diferite niveluri. Astfel de pași concreți au devenit acreditarea ambasadorului Republicii Moldova în Republica Armenia (cu reședința în or. Kiev) și deschiderea, la începutul acestui an, a Ambasadei Armeniei la Chișinău. Părțile au reiterat convingerea lor că activitatea misiunilor diplomatice ale celor două țări va oferi un impuls suplimentar consolidării cooperării moldo-armene.

În mod special, a fost abordată chestiunea cu privire la colaborarea comercial-economică, fiind accentuată necesitatea realizării unor acțiuni corelate și coordonate, pentru promovarea și aprofundarea acesteia. Un aport semnificativ în acest sens l-ar putea avea organizarea şi desfășurarea primei ședințe a Comisiei interparlamentare moldo-armene pentru colaborare comercial-economică cu posibilitatea organizării, în cadrul acestui eveniment, a ședinței Forumului oamenilor de afaceri din cele două țări.

În cadrul discuției a fost, de asemenea, abordată şi tema privind intensificarea schimbului în domeniul umanitar, în deosebi, în cel al educației, culturii, tineretului și sportului.

Șeful statului moldovenesc a confirmat, în cadrul întrevederii, cointeresarea în dezvoltarea şi perfecționarea cadrului contractual-juridic al relațiilor bilaterale. În prezent, partea moldovenească examinează proiectul Acordului de prietenie şi colaborare între Republica Moldova şi Republica Armenia, care, în timpul cel mai apropiat, va fi pregătit pentru semnare.

Președintele Republicii Moldova a menționat, de asemenea, oportunitatea examinării posibilității lansării unei curse aeriene directe între capitalele celor două state.

Într-un alt context, Igor Dodon a subliniat aportul important al diasporei armene din Moldova la consolidarea relaţiilor dintre țările noastre, în special, participarea acesteia la renovarea Complexului Cultural-istoric Conacul Manuc Bey.

La finalul întrevederii, președintele Moldovei a reiterat disponibilitatea de a depune toate eforturile pentru dezvoltarea și consolidarea relațiilor moldo-armene de prietenie, cooperare şi înțelegere reciprocă, invitînd, totodată, conducerea Armeniei în vizită oficială, în Moldova, anul viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?