X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Medicamente cu „interese” de milioane la Ministerul Sănătății

23 iul. 2013,, 15:26   Societate
12797 4
Foto: tribuna.md
Scandal la Ministerul Sănătății. Ministrul Andrei Usatîi și şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, sînt cercetați pentru conflict de interese de către Comisia Națională de Integritate. Oficialii sînt bănuiți că ar fi favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat a mai multor doctorii produse de o firmă reprezentată în R. Moldova de soția viceministrului Sănătății, Octavian Grama, dar și de o firmă la care viceministrul a lucrat pînă a fi numit la minister.

În lista medicamentelor compensate, aprobată la 22 aprilie curent de Ministerul Sănătății, se regăsesc 12 titluri de medicamente produse de compania germană „Worwag Pharma GmbH&Co.KG”. Potrivit CV-ului viceministrului Octavian Grama publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, acesta a lucrat în calitate de director al reprezentanței în R. Moldova a acestei companii în perioada 2005-2009. Grama a plecat din această funcție direct în cea de viceministru al Sănătății. Iar în prezent filiala din R. Moldova a companiei este condusă de verișoara lui Octavian Grama, Ana Țenti, transmite moldovacurata.

Contactat de presă, Octavian Grama a declarat că nu are nicio treabă cu faptul că aceste medicamente ar fi ajuns în lista celor achitate de stat. Și ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, încearcă să se disculpe, precizînd că unul dintre principiile-cheie în procesul de elaborare a ultimei liste de medicamente compensate a fost transparenţa, fără a admite imixtiuni sau lobbysm.

Usatîi precizează că lista medicamentelor compensate a fost elaborată în baza solicitărilor parvenite de la comisiile de specialitate, iar solicitările de la comisii au fost prezentate şi evaluate prin denumiri comune internaţionale, nu prin denumiri comerciale sau grupate pe companii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?