Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Apeductul Bardar -– Ruseştii Noi este construit conform cerinţelor

8 noi. 2017,, 09:51   Societate
1941 0

Experţii Programului de Asistența Oficială de Dezvoltare a Guvernului Slovaciei (SlovakAid) au evaluat ieri lucrările de construcţie a apeductului magistral Bardar-Ruseştii Noi, raionul Ialoveni.

Ca urmare, specialiştii slovaci au constatat că proiectul este executat în conformitate cu normele naţionale şi internaţionale de calitate.

Apeductul magistral Bardar - Ruseştii Noi este la etapa a doua şi, fiind lansat în anul 2016, urmează să fie finalizat în 2018. Costul proiectului este de circa 33,5 milioane de lei, din care aproape 28 mln de lei au fost solicitaţi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, 2,2 mln de lei este investiţia Agenţiei Slovace pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională, Agenţia de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok din Slovacia a oferit 220 mii de lei, Primăria şi Consiliul raional Ialoveni au contribuit cu peste două milioane de lei şi cîte 500 mii de lei au alocat primăriile Bardar şi Ruseştii Noi.

Grupul de monitorizare al SlovakAid a verificat procesul de desfăşurare a lucrărilor şi a estimat că acestea “sînt executate cu respectarea proiectului tehnic şi în timp util, fiind respectate şi normele de calitate”. Experţii au testat şi presiunea conductei deja construite, constatîndu-se că sectorul corespunde cerinţelor solicitate de partenerul slovac.

Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), la Bardar şi Ruseştii Noi urmează să fie instalate 15 mii de metri de apeduct, iar pînă în prezent au fost montaţi peste patru mii de metri de conducte. “Este un bun rezultat al antreprenorului”, au relevat surse de la ADR Centru.


Solicitat de MOLDPRES, Pavel Codreanu, primarul comunei Ruseştii Noi, a spus că sătenii aşteaptă demult acest apeduct. „Încă doi ani în urmă în sat a fost făcut un studiu de către Centrul de Sănătate Publică, care a arătat că nici una din cele cîteva zeci de fîntîni nu corespunde normelor sanitar-igienice. Şi oamenii sînt îngrijoraţi de acest fapt, iar odată cu construcţia apeductului vom avea acces la apă de calitate. Ne bucurăm de orice proiect care se efectuează în sat şi sperăm că dacă se vor îmbunătăţi condiţiile de trai, oamenii plecaţi în lume vor dori să se întoarcă acasă. Din păcate, ultimele sondaje au indicat că aproape 40% dintre locuitorii din Ruseştii Noi sînt peste hotare”, a specificat Pavel Codreanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?