X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Agricultorii moldoveni vor primi compensații pentru prejudiciile cauzate de secetă

22 iul. 2013,, 13:32   Societate
2419 0
Foto : tribuna.md
Fermierii care au avut de suferit de pe urma secetei din anul trecut vor putea beneficia de un credit în mărime de 10 milioane de dolari SUA (circa 120 mil. lei). Banii au fost acordați în cadrul proiectului ”Suport de urgență pentru agricultura Moldovei”.

În conformitate cu acordul de finanțare dintre Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA), de compensații vor beneficia producătorii agricoli din 15 raioane. Fermierii vor primi compensații parțiale pentru roadele afectate de seceta din anul 2012 și suport pentru semănatul porumbului din acest an.

”Suma pentru fiecare raion va fi calculată pe baza coeficientului hidrotermic și pierderilor din anul 2012. Pentru raioanele din sudul republicii suma compensațiilor va constitui 300-400 lei pentru un hectar, pentru raioanele din centru – 200 de lei, iar pentru raioanele din nord – 100-200 lei. Cheltuielile pentru grîu la sud vor constitui pînă la 200 lei la hectar, în centru – 50-100 lei. O parte din raioanele nordice care nu au fost afectate prea tare de secetă nu vor beneficia de compensații”, a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Circa 22 mil. lei din suma totală vor fi repartizate suplimentar celor 38 mil. lei care deja au fost alocate fermierilor în baza unei hotărîri de Guvern pentru compensarea pierderilor din anul 2012. Alte 90 mil. lei sînt destinate pentru compensarea pierderilor pe plantațiile de porumb, iar 10% din sumă va fi alocată pentru deservirea proiectului.

De compensații vor putea beneficia persoanele fizice și juridice care au însămînțat cu porumb sau grîu nu mai puțin de 0,5 ha. Cererile fermierilor vor fi examinate de o comisie specială pînă la 20 august. Compensațiile pentru grîu urmează să fie alocate pînă la sfîrșitul lunii august, iar pentru porumb – în decursul lunii septembrie.

Potrivit lui Vasile Bumacov, pierderile cauzate de seceta din anul 2012 depășesc 5 mld. lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?