Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

O regiune franceză își vrea independența

4 noi. 2017,, 02:00   Externe
3244 0

Noua Caledonie organizează un referendum pentru a se rupe de Franța.

Acesta urmînd să aibă loc în anul 2018 și are acordul guvernului de la Paris, scrie bbc.com. Liderii caledonieni au discutat la Paris, nouă ore cu miniștrii francezi, iar concluziile la care au ajuns ar putea deschide calea spre independență.

Referendumul pentru independență va avea loc cel mai târziu în noiembrie 2018, iar cei aproximativ 275 mii de locuitori ai insulei situată la este de Australia vor fi întrebați dacă vor să se rupă de Franța. Dacă majoritatea optează pentru independență, acesta va fi primul teritoriu francez care se va desprinde după Djibouti în 1977 și Vanuatu în 1980.

Premierul francez Edouard Philippe a declarat că discuțiile „au dus la un acord politic și, poate chiar la mai mult de atît, la încredere între cele două părți, ceea ce este la fel de importantă”. El va vizita Noua Caledonie la sfârșitul acestei luni.


Philippe a spus că guvernul și politicienii din Noua Caledonie au convenit asupra numărului de persoane de pe listele de vot, a locurilor pentru secțiile de votare și a prezenței observatorilor ONU. Totuși, încă nu a fost stabilită formularea exactă a întrebării de pe buletinele de vot.

Naționalismul francez este puternic printre etnicii europeni din acest teritoriu, lucru care s-a văzut și în voturile exprimate la alegerile prezidențiale franceze din mai. În primul tur, Marine Le Pen, a obținut aproape 30% dintre voturi în timp ce Macron doar 12,7%.

Noua Caledonie este reprezentată în parlamentul francez de doi deputați și doi senatori și are un congres propriu care alege un executiv care controlează poliția, educația și emite legi locale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?