Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cu ce întrebări l-au "asaltat" ambasadorii străini pe Filip?

3 noi. 2017,, 17:40   Politică
3860 2

Ambasadorii statelor membre UE, SUA și Turcia, acreditat în Moldova la întîlnirea cu premierul Pavel Filip l-au rugat să răspundă la o serie de întrebări actuale.

Ambasadorii s-au arătat interesați de subiecte de actualitate, precum elaborarea celui de-al doilea raport Kroll, procedura de stabilire a listei circumscripțiilor uninominale, conlucrarea cu președintele Republicii Moldova și criteriile de numire a noilor ambasadori ai țării noastre.

La care Pavel Filip a menționat că diplomații vor fi numiți strict în baza unor asemenea criterii precum profesionalismul și experiența, iar cu președintele țării Guvernul și Parlamentul încearcă să aibă o colaborare strict instituţională, în măsura în care acest lucru este posibil.

Diplomații străini au fost invitați la Guvern, pentru a face schimb de opinii cu premierul Pavel Filip. Șeful Guvernului le-a povestit diplomaților despre progresele înregistrate de Cabinetul de Miniștri, în special, în ceea ce privește implementarea reformelor.

Primul-ministru s-a exprimat pentru un dialog deschis și i-a asigurat pe reprezentanții misiunilor diplomatice, acreditate în Moldova că programul de reformă va continua să se desfășoare într-un ritm alert.


„Ne menținem determinarea de a introduce aceste reforme și de a le intensifica. Anul viitor este un an electoral și cu certitudine nu va fi unul ușor, dar nu ne putem permite să pierdem timpul. Vrem cît mai puține interferențe ale politicului în activitatea Guvernului”, a subliniat Pavel Filip.

În cadrul întîlnirii a fost discutată, de asemenea, reforma administrației publice centrale, inclusiv scopul acesteia - de a profesionaliza Guvernul la nivel de cadre. „Din interior trebuie să vină toate inițiativele, toate politicile, elaborarea și implementarea lor. Pentru aceasta trebuie să avem instituții de capacitate înaltă”, a menționat premierul.

Șeful Executivului a mai vorbit despre îmbunătățirea semnificativă a condițiilor activității întreprinzătorilor, menționînd că eliminarea abuzurilor în ce privește oamenii de afaceri rămîne o direcție în care se va lucra intensiv în continuare. În acest sens, au fost menționate: reducerea numărului entităților cu funcții de control, a numărului de acte permisive, diminuarea numărului de rapoarte, prezentate de către agenții economici, crearea Agenției de Servicii Publice, dar și modificările la Codul Muncii.

Drept domeniu esențial a fost evidențiată educația și necesitatea de debirocratizare a muncii cadrelor didactice și de revizuire a programului şcolar.

Premierul a vorbit și despre schimbarea abordării în ceea ce privește gestionarea asistenței externe. Această competență a fost transferată de la Cancelaria de Stat la Ministrul Finanțelor, pentru o stabilire mai eficientă a priorităților de finanțare.

Reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău au apreciat înalt hotărîrea și determinarea cu care Executivul s-a angajat să pună în aplicare reformele și au declarat ca vor continua să sprijine schimbările calitative. În acest context, ambasadorul UE în țara noastră, Peter Michalko, a evidențiat necesitatea de întărire a parteneriatului Guvern-societate civilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?